Do nového roku s humorem Vladimíra Renčína

3. leden 2019

Výstavu kresleného humoru jednoho z nejznámějších českých kreslířů najdete nyní v Galerii Vinohradská 12. Díla Vladimíra Renčína si můžete přijít prohlédnout až do konce února.

Humorista a kreslíř Vladimír Renčín je znám především jako autor kreslených vtipů, které glosovaly aktuální dění. Vycházely v Mladém světě, Mladé frontě DNES nebo deníku Právo. Kromě toho Renčín nakreslil třeba taky večerníček O zvířátkách pana Krbce. Za svou celoživotní práci v roce 2011 dostal medaili za zásluhy od prezidenta Václava Klause.

V Galerii Vinohradská 12 najdete pospolu kresby, které spojuje obdobné téma. Pro diváka je to příležitost před jedním rámem nepřeskakovat v mysli od jednoho obrázku ke druhému, ale potěšit se třeba zjištěním, kolik variant může na jednom místě pobavit návštěva vinného sklípku. A hned na další ploše se přenese do samostatného světa broučků v sérii Ze života hmyzu.

Kurátorství výstavy se ujal Ivan Hanousek, který tvorbu Vladimíra Renčína dobře zná: „Pochopení jeho vtipů není dáno autorem nízko nastavenou laťkou, abychom přes ni přeskočili všichni. Jde o laťku pohyblivou, kterou si každý můžeme nastavit podle sebe.“

Na výstavě nenajdete žádné „staré dobré fóry”, které jste kdysi vystřihovali a připínali na různá místa doma i na pracovišti. Naše expozice přináší vtipy, které jen stěží mohl někdo vidět takto pohromadě. Výstava je teprve druhá od smrti karikaturisty v říjnu roku 2017.

Galerie Vinohradská 12 je pro veřejnost otevřená každý všední čtvrtek od 12 do 18 hodin. Více informací naleznete na informace.rozhlas.cz/galerie.

Renčínovo PF pro rozhlas z roku 1996
Spustit audio