O nás

21. květen 2023

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu je důležitou součástí rodiny uměleckých těles, která ztělesňují a dále rozvíjejí kulturní hodnoty veřejnoprávního Českého rozhlasu.

S většinou z nich také úzce spolupracuje. Na koncertech, v divadelních představeních, na rozhlasových a televizních nahrávkách, na hudebních nosičích se veřejnosti představuje společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Big Bandem Českého rozhlasu, Brněnským orchestrem lidových nástrojů, Dismanovým dětským rozhlasovým souborem. Ke spolupráci si jej zvou například také Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK nebo PKF – Prague Filharmonia. Těžištěm činnosti sboru je ale samostatné vystupování se skladbami mistrů české i světové sborové tvorby, často psanými přímo pro dětské rozhlasové zpěváky.

Od ledna 2016 je hlavní sbormistryní Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu dlouholetá spolupracovnice Blanky Kulínské Věra Hrdinková. Její cesta do čela sboru vedla od dlouholetého členství ve sboru Bambini di Praha přes pedagogickou a sbormistrovskou práci v tomto sboru a vedení komorního sboru Carmina Bohemica. Asistentkou sbormistryně je Ema Blahová, studentka oboru Sbormistrovství a hudební výchova na Univerzitě Hradec Králové, jež v Dětském pěveckém sboru Českého rozhlasu sama dlouhá léta zpívala.

Nahrávání, koncerty…

Pod vedením Věry Hrdinkové sbor navazuje na to nejlepší ze své historie. Obohacuje archiv Českého rozhlasu desítkami nahrávek klasického repertoáru i novinek psaných přímo pro toto těleso. Vystupuje na vlastních koncertech, kde jsou zastoupena všechna oddělení od přípravného po koncertní. Je zván jako host festivalů, orchestrálních koncertů i divadelních představení. V poslední době vystoupil například na festivalu Dvořákova Praha, Festivalu Jakuba Jana Ryby, jako host finálových koncertů mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga, členové sboru účinkovali ve hře Divadla na Vinohradech Návštěva staré dámy. Na společných koncertech s Detským a dievčenským speváckým zborem Slovenského rozhlasu se představil v Bratislavě i v Praze. V nedávné době provedl na pódiu i v rozhlasových nahrávkách díla Františka Emmerta, Jaroslava Pelikána, Jaroslava Šimíčky či Jany Vörosové.

Těžištěm práce sboru je klasická hudba, ale nevyhýbá se ani jiným žánrům. Vystoupil například na Koncertu pro Martu Kubišovou, na koncertech s Davidem Deylem, koncertně uvedl a poté nahrál Jazzové koledy Karla Velebného.

Nahrávky Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu se počítají na stovky. Vysílá je Český rozhlas, Česká televize, vycházejí na CD. K nejvyhledávanějším nahrávkám sboru z poslední doby patří Brittenův cyklus Ceremony of Carols, Sen noci svatojánské Václava Trojana se SOČRem a hercem Petrem Štěpánkem, Písničky na celý rok Jaroslava Šimíčka, cédéčka koled a lidových písní s BROLNem nebo Kouzelné melodie – písničky z českých pohádek s Davidem Deylem. Sbor natočil několik hudebních klipů, v nichž účinkuje se SOČRem za účasti například Adama Plachetky, Jana Smigmatora nebo zpěvačky Kaczi.

Přijďte mezi nás

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu má asi 130 členů. Jsou rozděleni podle věku a zkušeností na čtyři přípravná oddělení (od 4 let) a koncertní sbor, do něhož jsou vybírány děti zhruba od 12 let věku s přiměřenými pěveckými schopnostmi a zkušenostmi. Sbor si své členy vychovává nejen po stránce pěvecké, ale dává jim též základy hudební nauky, společenského chování a veřejného vystupování. Zkoušky přípravných oddělení probíhají jednou týdně, koncertní sbor má zkoušky dvakrát týdně. Bližší údaje naleznete v sekci Informace pro rodiče.

Z historie

Již počátkem třicátých let minulého století sestavil hudební režisér a operní pěvec Jan Kühn pro potřeby rozhlasového vysílání dětský pěvecký sbor. Po válce z rozhlasu odešel i s některými členy Kühnova dětského sboru, a proto v roce 1945 sbormistr Bohumil Kulínský založil Dětský pěvecký sbor Československého rozhlasu. Kulínského éra trvala bezmála třicet let. Za tu dobu sbor vyspěl v renomované těleso schopné interpretovat ty nejnáročnější partitury – připomeňme jen československou premiéru slavné Brittenovy skladby Ceremony of Carols, která dnes dotváří vánoční atmosféru na koncertech dětských sborů po celém světě. O úrovni sboru svědčí množství skladeb psaných přímo pro něj významnými autory (Ilja Hurník, Petr Eben, Otmar Mácha, Jan Hanuš, Zdeněk Lukáš a další).

Od roku 1973 se do čela Dětského pěveckého sboru Čs. rozhlasu postavil Čestmír Stašek. Jeho téměř dvacetiletá éra přinesla sboru řadu úspěchů na domácích i zahraničních festivalech sborové tvorby a množství nahrávek pro rozhlas i televizi. Po krátkém období, kdy sbor vedl Luboš Krtička (1990–1991), se jej ujala Blanka Kulínská. Vrátila se do prostředí, které důvěrně znala: v roce 1945, ve svých deseti letech, se stala členkou nově vzniklého Dětského pěveckého sboru Čs. rozhlasu a od poloviny padesátých let se podílela po boku svého manžela na jeho vedení.

V Dětském rozhlasovém sboru získalo hudební vzdělání a kulturní zázemí mnoho osobností českého kulturního a společenského života. Za všechny jmenujme zpěváky Jiřího Korna, Janu Koubkovou, Petra Jandu, Radku Fišarovou, harfistku Janu Bouškovou, skladatele Jaroslava Uhlíře a Petra Maláska či skladatelku a dirigentku Moniku Vejvodovou.

Spustit audio