Přímý přenos Mé vlasti ze Smetanovy Litomyšle

10. červen 2013

Český rozhlas Vltava nabídne ve čtvrtek 13. června 2013 od 19.30 hodin svým posluchačům přímý přenos zahajovacího koncertu 55. ročníku Mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl. Česká filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem otevře na zámeckém nádvoří festival Smetanovým cyklem symfonických básní Má vlast.

Cyklus symfonických básní uvedou filharmonikové s Jiřím Bělohlávkem poprvé společně od okamžiku, kdy se loni na podzim po dvou desetiletích vrátil na post šéfdirigenta. Až za rok, v květnu 2014, v jednom z klíčových dnů Roku české hudby, zahraje Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem Mou vlast také v metropoli, při úvodním koncertu festivalu Pražské jaro. Jsme proto rádi, že posluchačům zprostředkujeme právě premiéru tohoto podání,“ uvádí Petr Veber, vedoucí redakce vážné hudby stanice Vltava.

Má vlast měla v historii festivalu ve skladatelově rodišti důležitou roli. První uvedení festivalu pod tehdy novým názvem Smetanova Litomyšl v roce 1946 zahájila Česká filharmonie s dirigentem Rafaelem Kubelíkem právě Mou vlastí.

V Litomyšli je publikem Má vlast nesmírně intenzivně vnímána a pořadatelé ji uvádějí zejména v rámci jubilejních ročníků – její provedení zahájilo 40. ročník, Českou filharmonii tehdy dirigoval Jiří Stárek. Naposledy byla uvedena v rámci jubilejního ročníku festivalu v roce 2008, opět s Českou filharmonií, tehdy s dirigentem Liborem Peškem.

Smetanova Litomyšl s operními představeními a koncerty letos probíhá od 13. do 30. června, poté bude ještě pokračovat letní stagionou barokních večerů v Nových Hradech, a to do 4. července. Festival připomíná svou dramaturgií také letošní 200. výročí úmrtí významného představitele českého hudebního klasicismu Jana Křtitele Vaňhala, 85. narozeniny skladatele Luboše Sluky a v rámci Smetanovy výtvarné Litomyšle 100 let od narození malíře Václava Boštíka.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace