Vánoční svátky ve vysílání Českého rozhlasu

23. prosinec 2011

Tématu Vánoc se budou věnovat ve svém vysílání všechny stanice Českého rozhlasu. Posluchači se dozví nejen o tradičních svátečních zvycích v jednotlivých krajích, ale rozhlas jim nabídne i reportáže ze zahraničí, rozhovory se zajímavými hosty nebo tipy na výlety, praktické rady i informace o stavu české dopravy během svátečních dnů.

Tradiční symbol Vánoc – Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby si na Štědrý večer můžete poslechnout na třech stanicích Českého rozhlasu. První zahajuje v 18.06 na Českém rozhlase Regina. Stejné provedení zazní ve 21.00 hodin na Dvojce Českého rozhlasu. Mši uslyšíte ve skvělém podání České filharmonie s dirigentem Lubomírem Mátlem, sólisty a Pražským filharmonickým sborem. V závěru večera od 23.15 na Českém rozhlase 3 – Vltava zazní mimořádný projekt Komorní filharmonie Pardubice, která ke spolupráci na nahrávce České mše vánoční Jana Jakuba Ryby přizvala vedle sólistů Anny Hlavenkové, Sylvy Čmugrové, Jana Ondrejky a Romana Janála také Český chlapecký sbor Boni pueri. Dramaturgie natočení známé Rybovy České mše vánoční, už po léta skutečného hudebního symbol našich Vánoc, je postavena na autentičnosti, neboť po dvou stech letech se takto do provedení vrací chlapecký sbor - opět zde zazní soprány, alty, tenory a basy v chlapeckých hlasech. Zárukou pro původní autentickou podobu díla je dirigent Marek Štryncl.

Hostem Radiožurnálu bude 24. prosince od 11 hodin Jan Kozler, hlavní kaplan Armády České republiky. Dozvíte se, jak tráví Vánoce čeští vojáci u nás i na zahraničních misích. V dalších dnech se setkáte s pěvkyní Evou Urbanovou a režisérem Jiřích Strachem. Večer po 20. hodině se můžete těšit na záznam vánočního koncertu Petra Bendeho s kapelou, cimbálovou muzikou Grajcar a hosty Helenou Zeťovou, Slávkem Janouškem a dětským pěveckým sborem Stodůlky ze ZUŠ Praha 5.

Vánoce na Dvojce Českého rozhlasu budou i letos pestré, barevné a zajímavé. Vedle klasických titulů slovesných, jako jsou velké rozhlasové pohádky i drobné pohádkové příběhy tradičního Hajaji, uslyšíte hry, povídky, četby, dokumenty o známých osobnostech, pořady hudební, zábavné i kontaktní. Štědrý den otevře Sváteční Dobré ráno, Česko!, jehož moderátor Alfréd Strejček si pozval do studia Štěpána Raka a Jaroslava Krčka. Štědrodenní Tobogan má podtitul Štědrá nadílka - rozdáváme dárky z archivu Toboganu. Tradičně ve 13.00 hodin začne premiérová pohádka Matýsek Čaroděj. Odpolední čas bude patřit svátečnímu zastavení Jaromíra Ostrého a Nadi Dvorské v pořadu Stříbrný vítr. I ostatní sváteční dny přinesou mnoho zajímavých pořadů. Za všechny jmenujme alespoň Noční Mikrofórum s Vlastimilem Harapesem v neděli či Šmátrání v paměti Josefa Dvořáka v pondělí.


Český rozhlas 3 – Vltava připravil na Vánoce tři příběhy Boženy Němcové. Na Štědrý den si můžete poslechnout Dobré kmotřinky, na Hod boží Zlatý lupínek a na Štěpána Tajemný pás. Začátek je vždy v odpoledních hodinách. I slavný filmový režisér Federico Fellini psal hry a scénáře pro rozhlas. Ve své rozhlasové hře Lavička z parku již v roce 1943 uplatnil některé motivy, které později využil ve svých nejznámějších filmech. Hru, ve které mluví neživé předměty a čas překračuje své hranice, uvádí Vltava v premiéře na Štědrý den ve 14.00 hodin. V titulní roli uslyšíte Báru Hrzánovou. Pro milovníky hudby připravila Vltava Bachovo Vánoční oratorium či koncert Luciana Pavarottiho.

Ve vysílání Českého rozhlasu 6 nebude chybět přímý přenos půlnoční bohoslužby Církve československé husitské z chrámu sv. Mikuláše na pražském Staroměstském náměstí ani řada svátečních promluv známých českých osobností.

Vánoční hudební nadílku Radia Wave pro vás na štědrodenní odpoledne připravili tři králové Radia Wave Aleš Stuchlý, Jiří Špičák a „ten černej vzadu“ Jan Bárta. Tomáš Turek s Karlem Veselým naváží 25. 12. v dvouhodinovém hudebním Antisklerotiku 2011 ryze subjektivním pohledem na nejzajímavější nahrávky uplynulého roku.

Leonardo připravilo monotématický Meteor s podtitulem „S vánoční vůni medu“. Dozvíte se vše o medu v historii, včelařství, léčivých účincích i sociálním chování včel. Programovou lahůdkou bude od 10.00 hodin pořad „Krvavé Vánoce s Alžbětou Bathory“. Právě o Vánocích byla usvědčena ze svých zločinů Čachtická paní. Kdo byla doopravdy a jak skutečně žila? Komponované pásmo A. Krobové.

Regionální stanice Českého rozhlasu se pochlubí společným večerním a nočním programem, ve kterém uslyšíte to nejlepší z jejich vysílání. Těšit se můžete na známé moderátory i umělce Simonu Stašovou, Jaroslava Duška, Patrika Rozehnala, Naďu Konvalinkovou a další. V denním vysílání rovněž naleznete mnoho zajímavého. Z nabídky vybíráme: Český rozhlas Brno uvede speciální vánoční vydání pořadu Aleny Blažejovské Zelný rynk, Vánoce s hvězdami uslyšíte na vlnách ČRo Hradec Králové, Pohádkový Štědrý den s pohádkami, které si vybraly a načetly známé osobnosti Moravskoslezského kraje připravil ČRo Ostrava.

Český rozhlas 7 – Radio Praha chce zahraničním posluchačům zprostředkovat Vánoce v České republice. Soustředí se na místní zvyky a ukáže, jak se české zvyky liší od zvyků v zahraničí. Může tak poslouchat reportáž z pekárny vánočního cukroví či pořad Perníček jako symbol českých Vánoc.

Vše o dalších vánočních pořadech a veškerém rozhlasovém vysílání v době svátků najdete na webových stránkách rozhlas.cz.

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace