Zajištění vysílání ČRo v krizových situacích

21. říjen 2022

V případě krizové situace mají vysílače programů stanic ČRo přebírat program Radiožurnálu, aby bylo zajištěno zpravodajství.

Dobrý den,

v roce 2018 jste odpovídal na dotaz ohledně fungování vysílání v krizových situacích, Tehdy ještě fungovaly vysílače Liblice a Dobrochov, které jste uváděl jako žíložní. Ty ale už od letošního roku nefungují. Jak je řešené rozhlasové vysílání na území celé České republiky v případě nějaké velké mimořádné situace, kdy nebude v provozu běžně fungující vysílání na FM (např. dlouhodobější výpadek elektřiny)? Na jakých frekvencích, jak často a jak dlouho by v mimořádné situaci vysílání fungovalo?

Děkuji za informaci.

J. R.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dotaz. Konzultoval jsem jej s vedoucím distribuce signálu a dovoluji si Vám sdělit své poznatky.

V legislativě týkající se krizového řízení není uvedeno, jaké přenosové technologie mají používat sdělovací prostředky (tedy i Český rozhlas). V praxi to znamená, že vysílání bude pokračovat na stávajících technologiích a vysílačích, přednostně s programem Radiožurnálu. Vysílače jsou energeticky zálohované, mají více přívodů napájení, řada z nich má agregáty a České radiokomunikace jako prvek kritické infrastruktury mají zajištěné přednostní zásobování energií i pohonnými hmotami.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

______________________________________________________________________--

Vážený pane ombudsmane,

děkuji za odpověď na můj dotaz, dovolte mi ale ho trochu rozvést.

Uvádíte, že agregáty nemají všechny vysílače. Zajistí se i při výpadku těch nezálovaných vysílačů celoplošné pokrytí ČR? Podle této mapky se jedná o poměrně velký počet vysílačů: https://portal.rozhlas.cz/vysilace#/

V nějakém starším článku jsem se dočetla, že v případě dlouhodobého výpadku proudu jsou agregáty zálohované právě vysílače šířící Radiožurnál a ty maji palivo na cca 72 hodin provozu. Současně by vysílání běželo jen v určité hodiny. Existuje krizový plán vypracovaný Českým rozhlasem/Českými radiokomunikacemi i pro případ, že by vysílání bylo závislé pouze na agregátech ? Přestože jsou České radiokomunikace prvkem kritické infrastruktury, dodatečné zásobování agregátů pohonnými hmotami je dost závislé i na aktuální personální situaci.

Vnímám Radiožurnál jak pilíř pro informování veřejnosti v případě mimořádných situací, proto hledám informace, v jakém rozsahu a v jakém časovém rámci by v dané době fungoval.

Děkuji za informaci.

J. R.

_____________________________________________________________________

Vážená paní,

pro případné krizové situace má Český rozhlas zpracovaný krizový plán a sestavenou krizovou komisi. Osvědčilo se to například v případě povodní. V případě krizové situace mají vysílače programů stanic ČRo přebírat program Radiožurnálu, aby bylo zajištěno zpravodajství. Budova Českého rozhlasu na Vinohradské ulici je vybavena centrálním záložním agregátem, údaj o cca 70 hodinách vysílání zajištěného tímto způsobem je reálný. Za provoz vysílačů zodpovídají České radiokomunikace, jež jsou součástí kritické infrastruktury. Pokud máte zájem o informace týkající se způsobu zajištění provozu vysílačů v krizových situacích, obraťte se prosím na ně.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio