11. ledna 2011

11. leden 2011

Veronica Mortensen: I'm The Girl

Dnešní Mozaikou nás bude provázet hudba dánské zpěvačky Veronicy Mortensen, jejíž album I'm The Girl vyšlo v loňském roce u vydavatelství Stunt Records. V pořadí třetí sólová nahrávka jedné z nejvýraznějších dánských vokalistek je záznamem koncertu z města Aarhus, kde vystoupila společně s orchestrem Klüver’s Big Band. Součástí repertoáru jsou její autorské skladby, jazzové standardy i cover verze, které pro big band zaranžoval trumpetista a skladatel Jesper Riis. Veronica Mortensen ráda spolupracuje s big bandy a CD I'm the Girl je prvním, které tuto část její pěvecké kariéry zachycuje. Kromě sólových projektů účinkovala také v několika muzikálech. O tom, že ráda čerpá inspiraci u jiných hudebních žánrů, vypovídá i první skladba celého alba, jejíž autorkou je americká písničkářka Rickie Lee Jones.

Chuck E's In Love (Rickie Lee Jones)

Zpěvačka Veronica Mortensen, jejíž album I'm The Girl dnes posloucháme, vyrůstala v Řecku, avšak ve dvaceti letech přesídlila do Dánska, aby zde zahájila svou pěveckou kariéru. Hudební vzdělání získala na konzervatoři v Aarhusu a ukončila jej diplomem na Hudební akademii v Kodani. Během studií zpívala s big bandy, se soulovou kapelou a s experimentální acid - jazzovou skupinou Virtual Fantasy. Kromě zpěvu se vždy věnovala také kompozici a psaní textů, což ji v roce 2007 vyneslo ocenění od dánské asociace hudebních skladatelů. Stejně jako u předchozích alb Veronicy Mortensen se i na tomto CD setkáváme s její autorskou tvorbou. Jedním z příkladů je i následující skladba Julie.

Julie (Veronica Mortensen/Niels HP)

Too Late (Veronica Mortensen/Niels HP)

Titulní skladbou alba dánské zpěvačky Veronicy Mortensen, je balada z padesátých let I'm The Girl, ve které se představí sólista Claus Waidtløw na soprán saxofon. I'm The Girl (James H. Shelton)

Sleepless (Veronica Mortensen/Niels HP)

Se zpěvačkou Veronicou Mortensen a orchestrem Klüver’s Big Band, jejichž album I'm The Girl jsme dnes poslouchali, se rozloučíme písní Not Just a Date, kterou složil dánský bluesový zpěvák Ole Frimer.

Not Just A Date (Ole Frimer)

Spustit audio