110 let uplynulo od narození skladatele Jaroslava Tvrdého a také lidového tvůrce Fanoše Mikuleckého

28. červenec 2022

Dechovkovinky zahájíme vzpomínkou na skladatele Jaroslava Tvrdého, od jehož narození uplynulo 24. července 110 let. Jmenovaný tvůrce nepatří mezi nejznámější postavy dechové hudby, neboť výčet jeho skladeb není nijak závratný. To ale neznamená, že by byly nekvalitní, právě naopak.

Dodnes skladby Jaroslava Tvrdého vyhledávají především milovníci orchestrálek. Profesionálního trombonistu, který se narodil ve Slatině u Kladna a působil například v Divadle Vlasty Buriana a později byl kapelníkem Hudby Dopravních podniků hlavního města Prahy, připomeneme polkou Nejmilejší. Nahrála ji Lanžhotčanka Emila Hrubého.

SDH Třísov po dvouleté odmlce uspořádá 30. července 36. ročník tradičního Posezení pod lípou na návsi v Třísově. K poslechu i k tanci zde od 15 hodin zahraje Malá kapela Pavla Havlíka.

Setkání rodáků se uskuteční taktéž 30. července v Komařicích. V půl druhé odpoledne vystoupí národopisný soubor Doudleban a o dechovku se pak řádně postarají Jihočeští rodáci. Ti mají v repertoáru lidovou píseň, kterou nás do kraje poblíž Komařic pozvou – V Římovské dolině. Písničku v úpravě Ady Doška zazpívají Jan Dvořák, Anna Čížková a Ivana Tučková.

Malá muzika Nauše Pepíka zahraje v sobotu od 15 do 19 hodin v přírodním krytém areálu v Nové Vsi u Nepomuka.

Rožmitálská Venkovanka zve milovníky dechovky na tuto neděli do Osečan u Sedlčan. Bude zde hrát od 14 hodin na tradičním pouťovém posezení. A v Dechovkovinkách si v premiéře poslechněte nahrávku z jejího nového alba – valčík Josefa Balka Svoboda, svoboděnka se zpěvem Markéty Petráškové a Dany Vesecké.

K písním se přiznal, až když zlidověly

V den premiéry tohoto pořadu – ve čtvrtek 28. července – si připomínáme 110 let od narození Fanoše Mikuleckého, lidového tvůrce z Podluží, který se ve skutečnosti jmenoval František Hřebačka. Složil přibližně 200 písní a k jejich autorství se přiznal, až když většina z nich zlidověla.

Hrají je hlavně moravské cimbálovky, ale i mnohé dechovky. Kapela Blatnička, která oslavila letos padesátiny, vás jistě potěší valčíkem Smutný večer. Zazpívají Anna Zlomková a Marie Salajková.

Písničky Fanoše Mikuleckého již čas dostatečně prověřil a jistě si je budou zpívat i další generace milovníků lidové hudby. Jak to bude s letošními novinkami od textaře Jaroslava Hájka, také ukáže čas. Jisté je, že tento tvůrce z Kaliště u Batelova má široký tematický záběr a mnohé z jím otextovaných písniček už životnost prokázaly.

Čtěte také

Venkovská kapela, kterou vede Jaroslav Šimek, nahrála letos 21 písní s Hájkovými texty na album s názvem Pro vás budu psát. Titulní polku, ke které složil hudbu Antonín Pecha, zpívá letošní pětaosmdesátník Josef Sochor.

S Doubravankou si můžete v neděli zazpívat v Břežanech u Horažďovic. Zahraje zde na pouťové oslavě od 14 do 20 hodin.

Babouci se budou moci při svých víkendových produkcích i svlažit v bazénech. V pátek totiž budou hrát od 16 hodin na plovárně ve Větřní a v sobotu už od 14 hodin na koupališti v Besednicích. V neděli zahrají od 15 do 22 hodin na tradiční pouťové taneční zábavě v Češnovicích. Ta pouť bude anenská, proto nabízíme od Babouků valčík, v němž se o Aničce zpívá – V tom tichém háječku, úprava Jiří Drobílek.

Mezi Přerovem a Bystřicí pod Hostýnem najdete městys Dřevohostice. A odtud přišla poslední pozvánka – na 29. setkání dechových hudeb. V neděli se od 14 hodin v areálu zámecké zahrady vystřídají Věrovanka, Šarovec, Vlčnovjanka, Skaličané a folklorní spolek Haná. Dechová hudba Šarovec, která pochází z městečka Hluk, zahraje na závěr polku Jana Slabáka Netčická.

Spustit audio

Související