1200 vzorků piva! To chce kuráž, škvarky a čas…

25. duben 2022

Chodit promenádou za zvuku hudby, čepovat si vzorky a upíjet - to je asi představa, která se nám pojí s léčivými prameny a lázněmi. Na pivní festival jak do lázní zve mluvčí českobudějovického Výstaviště Michaela Čeňková.

Podobně ochutnávat ale budou moci i návštěvníci českobudějovického Pivního festivalu. V mezinárodní přehlídce, která u nás nemá obdoby, se od pondělí do pátku utká 1200 vzorků. V pátek odborná porota vynese verdikt v šestatřiceti kategoriích a zároveň otevře festival veřejnosti.

V čem je 32. ročník Zlaté pivní pečeti unikátní a jak se liší od ročníků covidových, popsala mluvčí Výstaviště České Budějovice Michaela Čeňková:

„Zajímavostí Mezinárodního pivního festivalu je to, že je to jediná akce, kterou jsme nemuseli v době koronaviru rušit. Protože v roce 2020 jsme na Výstavišti neměli žádnou akci, jenom pivní festival. On je tradičně v únoru a tehdy jsme ho stihli. A asi za týden, čtrnáct dnů nastala uzávěra všeho.“

Mezinárodní pivní festival České Budějovice

Loni pořadatelé pro jistotu posunuli termín až na září, což se ukázalo jako prozíravé.

„I letos byly výhledy na únor všelijaké, a tak jsme pro pivní festival vybrali duben. Covid se teď už nejeví takovou hrozbou, ale zase je tu válka na Ukrajině. A Mezinárodního pivního festivalu se tradičně účastnily ruské, běloruské i ukrajinské pivovary. Loni to bylo dokonce 14 ukrajinských, 8 ruských a 1 běloruský. Letos z nich zbyl jen jediný ukrajinský,“ doplňuje Michaela Čeňková.

Přesto je letos vzorků i účastníků více než v loňském roce: ve 36 kategoriích soutěží 190 účastníků a jejich 1200 přihlášených vzorků. „Tentokrát ze zahraničních účastníků vede Slovensko s patnácti pivovary, na druhém místě je Německo se šesti, Polsko a Maďarsko má po třech, stejně jako třeba Brazílie. Dva pivovary zastupují Arménii a mezi exotickými účastníky je i jeden pivovar z Thajska.“

V degustaci se  střídá na 400 odborných porotců

V degustaci se od pondělí do pátku – a to od rána do večera – střídá na 400 odborných porotců. Podle Michaely Čeňkové to chce znalost, zaujetí a zajídání. Na českobudějovickém Výstavišti to bývají škvarky, chleba a křupky. Ačkoli mezinárodní soutěž má svá pravidla, dohled a kritéria, vkus odborné poroty se od toho diváckého prý příliš neliší.  „Lidé často vyberou v návštěvnické degustační soutěži velmi podobné výherce, jako odborníci,“ konstatuje Čeňková.

Soutěží se i v kategoriích cider a minerální voda. Premiéru mají letos ve veřejné části festivalu malé regionální pivovar mj. i z jižních Čech, anebo jeden plzeňský, který se pyšní zajímavými příchutěmi piv, včetně vůně whisky, jelikož výrobce nechává své pivo zrát v sudech po pálence.

Veřejná část začíná v pátek 29. dubna v 16:00 hodin na českobudějovické Výstavišti v pavilonu T1. Pokračuje v sobotu od 14:00. Program doplněný muzikou a soutěžemi s pivní tématikou potrvá po oba dny do jedné hodiny po půlnoci. V sobotu odpoledne budou návštěvníci také svědky slavnostního vyhlášení vítězů Zlaté pivní pečeti.
Michaela Čeňková, mluvčí Výstaviště České Budějovice

Kromě toho si lidé mohou přinést vlastní půllitr, pokud mají svůj oblíbený, a obejít si s ním výstavní stánky pivovarů.

„Instalovali jsme samoobslužnou myčku půllitrů, tak si budou moci půllitr před každým vzorkem opláchnout. Nikdo nebude mít ani hlad, protože stánky s burgry a dobrůtkami, které se k pivu hodí, budou také k dispozici,“ uzavírá mluvčí Výstaviště Michaela Čeňková.

Vstupenky jsou k mání on-line na webu českobudějovického Výstaviště, anebo klasicky na pokladnách. Navíc si o atraktivní lístky na Mezinárodní pivní festival můžete zasoutěžit i s námi – sledujte od úterý 26. dubna náš facebook!

 

Celý rozhovor s Michaelou Čeňkovou si poslechněte online.

Spustit audio

Související