1972 – rok, kdy začala vysílat Vltava i Devín. Společné výročí slavíme i slovenskou dramatizací Orwellova 1984

4. září 2022

V den, kdy se z českého éteru poprvé rozezněla stanice Vltava, ten slovenský zaplnila sesterská kulturní stanice. Rádio Devín je v tamním vysílacím prostoru dodnes respektovanou službou uměnímilovným posluchačům. Tak jako Vltava nabízí kromě kulturních informací, publicistiky a hudby také slovesnou a dramatickou tvorbu. Na oslavu 50 let naší společné existence proto vybíráme jednu z nedávných slovenských premiér – nové zpracování románu 1984 George Orwella.

Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dramatizace a režie: Ján Mikuš
Osoby a obsazení: Winston Smith (Peter Kadlečík), Ona (Jana Kovalčíková), O´Brien (Vladimír Šlepec), Syme (Juraj Hrčka), Parson (Richard Stanke), Starec, hlas z megafónu (František Kovár), Starena (Ida Rapaičová), Matka (Andrea Montes Tapiová), 1. Dievča (Melánia Jakabovičová), Dievča (Gréta Luprichová), Chlapeci (Erik Koníček a Alex Koníček)
Dramaturgie: Michaela Materáková
Překlad: Juraj Vojtek
Zvukový mistr: Dušan Kozák
Hudba: Matúš Wiedermann
Sbor: děti ze Základnej Umeleckej Školy Ľudovíta Rajtera: Eva Bondarenková, Emma Bulíková, Matúš Gavalda, Marianna Minčičová, Tamara Mrkývková, František Rákoczy, Ella Savasheri a Oliver Štolc
Sbormistryně: Angela Vargicová a Lenka Kusendová-Maciková
Klavírní doprovod: Markus Urbas
Nahrávka Slovenského rozhlasu z roku 2021.

Ačkoli byl světoznámý britský autor Eric Arthur Blair, působící pod pseudonymem George Orwell (1903–1950), činný už od 30. let minulého století, v literárním světě zazářil až po skončení 2. světové války románem Farma zvířat. Ten se okamžitě po vydání stal takovým hitem, že dlouhou dobu – vzhledem k poválečnému nedostatku papíru – vůbec nebylo možné obrovský zájem uspokojit.

Jeho poslední román 1984 vyšel sedm měsíců před jeho smrtí a není o nic méně kultovní. Obsahuje neologismy a pojmy, které se staly neodmyslitelnou součástí nejen anglofonního kulturního kontextu. Termíny jako Big Brother (Velký bratr) nebo Room 101 (místnost 101) vstoupily do dějin popkultury.

Krutý audio-zážitek

Ve svém rozhlasovém zpracování románu se dramatizátor a režisér Ján Mikuš (mimochodem narozený v klíčovém roce 1984) rozhodl pro odvážné řešení, které maximálně využívá zvukové prostředky. Vytvořil tak „krutý audio-zážitek“. Ve spolupráci s mistrem zvuku Dušanem Kozákem a skladatelem Matúšem Wiedermannem zasadil Orwellův příběh posledního člověka do zvukovo-hlasovo-hudební kompozice světa, který zachvátilo šílenství. Winston Smith, poslední jedinec schopný kritického myšlení a pozitivních lidských emocí, se vyčleňuje z davu zotročeného totalitním režimem, sužovaný neustálými pochybnostmi individua vytrženého ze stáda, v nelidském světě, který krutě trestá jakýkoli pokus se vzepřít.

Slovenská inscenaci ze sklonku minulého roku i její knižní předobraz má tak výrazně nadčasovou rovinu.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Klára Vičíková
Spustit audio

Související