2. etapa - náročná a dlouhá etapa zamíchala výsledky

6. leden 2015

Španěl Barreda Bort zvládl náročnou druhou etapu závodu skvěle a ze čtvrtého místa se posunul na vedoucí pozici. Vítěz první etapy Sam Sunderland se zhruba 70 km před cílem etapy ztratil, nabral výraznou ztrátu a propadl se v celkových výsledcích až do šesté desítky. V závodě aut po oslnivém výkonu vyhrál Nasser Al-Attiyah z Kataru s náskokem více než osmi minut před nejbližším soupeřem. Etapa zamíchala pořadím na stupních vítězů ve všech kategoriích.

Motorky

Desetinásobný etapový vítěz Barreda Bort by určitě rád v letošním ročníku Dakaru vyhrál celý závod a vylepšil si tím své dosavadní nejlepší sedmé pořadí. Tento cíl se mu po vítězství etapy, která vedla z Villa Carlos Paz do San Juan, přiblížil na dosah. Barredovi k vítězství pomohly komplikace jeho soupeřů na konci 518 km dlouhé rychlostní zkoušky – Coma měl problémy s pneumatikami a musel na posledních 60 km zvolnit tempo, aby se dostal do cíle a Sunderland ztratil asi dvě hodiny, když se ztratil v terénu asi 70 km před cílem.

Paolo Goncalves upevnil své druhé místo v celkové kvalifikaci a na vítěze ztrácí asi šest minut. Obdivuhodný výkon předvedl Faria, který pouhé dva měsíce po operaci zlomené klíční kosti zvládl fyzickou náročnou etapu a umístil se na třetím místě. Pouhé čtyři vteřiny za ním skončil Španěl Viladoms a nováčci závodu Price a Walkner skončili na překvapivém 5. a 6. místě.

Čtěte také

Čtyřkolky

V kategorii čtyřkolek zůstávají jména třech nejlepších závodníků stejná, jen s přehozením jmen na prvním a druhém místě. Jako první dojel do cíle s nejlepším časem Polák Sonik, s více než tříminutovou ztrátou je na celkovém druhém pořadí Chilan Casale, vítěz první etapy, a třetí místo obhájil Lafuente z Uruguaye.

Vítěz druhé etapy v kategorii čtyřkolek Rafal Sonik

Auta

Nasser Al-Attiyah byl po včerejší dvouminutové penalizaci za překročení rychlosti odhodlán všem dokázat své kvality a rychlostní zkoušku vyhrál s náskokem více než osmi minut. Jeho týmový kolega Terranova měl asi deset kilometrů před cílem nehodu a ztratil na vítěze více než dvacet minut. Druhé místo obsadil Jihoafričan De Villiers, který se posunul z třetího místa po první etapě na druhé. Třetí místo obsadil se svou Toyotou už trojnásobný účastník dakarského závodu Ten Brinke.

Krzystof Hołowczyc byl na cestě do San Juan čtvrtý, stejně jako v předešlé etapě, a stále tak má naděje na konečné stupně vítězů. Naopak Carlos Sainz za volantem svého Peugeotu 2008 za vedoucím jezdcem zaostává už o téměř 20 minut. Stéphane Peterhansel se do bivaku dostal s více než hodinovou ztrátou na vítěze Al-Attiyaha. Druhý závodní den byl náročný i pro Robbyho Gordona, kterého zastavily technické problémy hned na začátku rychlostní zkoušky. Nešťastník z první etapy Nani Roma je i nadále v závodě, k vrcholu jej ale čeká ještě dlouhá cesta.

Čtěte také

Kamióny

V závodě kamiónů si Eduard Nikolaev spravil chuť po prvním nevydařeném dni a Bělorusa Viazoviche porazil o 46 vteřin. Druhý Kamaz řízený Airatem Mardeevem uzavřel první trojku. Čtvrté místo obsadil Hans Stacey, ovšem pouze do té doby, než dostal minutovou penalizaci, která ho odsunula na 6. příčku a celkově je druhý. Andrey Karginov a Gerard de Rooy, kteří oba dominovali v ročníku 2014, ztratili v etapě pět minut.

Češi ve 2. etapě

Dva nejrychlejší čeští motorkáři David Pabiška a Ondřej Klymčiw

Nejdelší měřený test letošního Dakaru jezdcům znepříjemnily teploty, které se pohybovaly okolo 40 stupňů. Hlavně motocykloví jezdci tak do cíle dorazili hodně vyčerpaní. Velmi dobře dojel nováček Ondřej Klymčiw, obsadil 36. příčku a z českých motorkářů byl nejlepší. Pouze o jedno místo za ním byl už zkušený David Pabiška. Jeho týmový kolega Milan Engel do bivaku dorazil 47. Jan Veselý byl 69. a bohužel až poslední 143. dokončil náročnou etapu Zdeněk Gottvald.

A teď ještě kamióny. I přes půlminutovou penalizaci si na trase z Villa Carlos Paz do San Juan nejlépe vedl Martin Kolomý, který zajel pátý čas, penalizace za překročení rychlosti ho připravila o průběžnou třetí příčku, celkově je tedy pátý. Aleš Loprais dojel do cíle sedmý, v celkovém pořadí je o jednu příčku lepší. Ještě o dvě místa lépe než v předešlé etapě dojel Martin Macík junior, v etapě 13., Vrátný figuruje na 20. pozici.

Spustit audio