20 vteřin vašeho času může zabránit šíření infekce, upozorňuje nemocnice v Jindřichově Hradci

28. červenec 2017 14:11

Jindřichohradecká nemocnice učí lidi, jak si správně dezinfikovat ruce. Ochránit tak mohou nejen své nemocné příbuzné, ale i sebe. Správné ošetření rukou trvá zhruba 20 vteřin.

„Stačí jedna dávka. Rozetřít mezi prsty, nesmí se zapomenout na nehty a potom je důležité ještě udělat špetky v dlaních a roztírat do zaschnutí,“ popisuje nemocniční epidemioložka Blanka Heinigeová.

Právě ona byla iniciátorkou toho, aby se v nemocnici na chodbách objevily desinfekční panely. „Předpokládáme, že návštěva přicházející do nemocnice se zastaví u toho panelu a ruce si desinfikuje proto, aby nepřinesla svému blízkému něco z venku. Může to být žloutenka, chřipka, ale i bakterie, které všichni máme běžně na rukou. A když bude odcházet, tak si zase desinfikuje ruce, aby si naopak neodnesli něco, co se vyskytuje v nemocnici,“ vysvětluje.

Vedle dávkovače je popsaný správný postup desinfekce. „Platí to i pro mytí rukou, že si většina lidí myje ruce tak, že si je prostě namydlí a opláchne. Ale ty pohyby, kdy si čistí i prostor mezi prsty a okolí nehtů, to většina lidí nezná,“ dodává Blanka Heinigeová.

Desinfekční panely v jindřichohradecké nemocnici zatím návštěvníci najdou na chodbě před internou a chirurgickým oddělením. Postupně je chce nemocnice dávat i před další oddělení, například před porodnici.

autor: hoch
Spustit audio