24. mezinárodní folklorní festival CIOFF® PLZEŇ 2022 – 1. část záznamu

8. červenec 2022

Ve dnech 8. – 12. června 2022 proběhl v Plzni a na dalších místech 24. mezinárodní folklorní festival CIOFF® PLZEŇ 2022. Český rozhlas Plzeň jako hlavní mediální partner festivalu pořídil záznam hlavního festivalového pořadu nazvaného „V dobrém jsme s v Plzni sešli…“, který proběhl v pátek 10. 6. 2022 na hlavní festivalové scéně U Branky v Plzni.

Poslechněte si 1. část záznamu, ve které účinkují Folklorní soubor Salajka (Dambořice), Soubor písní a tanců Jiskra (Plzeň) a Folklorní soubor Sveti sava (Zvornik, Bosna a Hercegovina).

Salajka Dambořice

Folklorní soubor Salajka zpracovává lidové tance a písně z Hanáckého Slovácka, Kyjovska a dalších regionů Moravy a Slovenska. Tento folklorní soubor působí v malebné vesničce Dambořice, která se nachází v severní oblasti Hanáckého Slovácka. V roce 2002 jej založili manželé Trumpešovi. Za dobu své existence soubor výrazně přispěl k obohacení kulturního života a zachování tradic v Dambořicích a také k obnovení kroje Hanáckého Slovácka z období kolem roku 1820.

Jiskra Plzeň

Folklorní soubor Jiskra vznikl v roce 1958. Od svého založení se věnuje zpracování folklorního materiálu ze západních Čech – v jeho repertoáru jsou lidové písně a tance z Plzeňska, Žinkovska a Chodska. Lidová muzika vychází z původní štrajchové a dudácké muziky, hudební i taneční zpracování čerpá z národopisných sbírek daných oblastí. Jednotlivá pásma vychází z tradičních projevů výročního a rodinného zvykosloví.

Sveti sava, Zvornik (Bosna a Hercegovina)

Folklorní soubor Sveti Sava vznikl v roce 1995 a aktuálně ho tvoří skoro 200 členů v taneční, hudební a pěvecké složce. Soubor zpracovává bohatou folklorní tradici regionu okolo města Zvornik. Soubor se hrdě hlásí ke svým srbským kořenům.

Druhou část záznamu si poslechněte ve Špalíčku lidových písní 11. července krátce po 19. hodině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.