3. etapa - překvapil nováček Walkner, Loprais celkově druhý

7. leden 2015

Být nováčkem na Dakaru nemusí nutně znamenat, že je závodník pomal". Rakouský motorkář Walkner vyhrál třetí etapu závodu. V kategorii aut si během dvou dnů už podruhé užil etapové vítězství Orlando Terranova. Aleš Loprais dojel 284 km dlouhou rychlostní zkoušku na čtvrtém místě a v celkovém pořadí se posunul na stříbrnou pozici.

Motorky

Matthias Walkner se rozhodl stát králem etapy mezi Villa Carlos Paz a Chilecitem a užíval si své první dakarské etapové vítězství. Rakouský trojnásobný mistr světa MX1-MX3 za sebou nechal Marca Comu, který na Walknera ztratil jen čtyřicet vteřin, i španělského motorkáře Barredu Borta, vítěze druhé dakarské etapy a prozatímního celkového vítěze kategorie motorek. Na celkovém druhém místě v kategorii motorkářů zůstává Goncalves.

Dobrou formu nováčků potvrdil čtvrtým místem australský jezdec Toby Price. Skvělý výkon předvedl na Shercu šestým místem Francouz Duclos, zatímco ostatní jeho krajané dojeli na 16. místě (Metge) a 21. místě (Pain). Vedoucí žena závodu, Laia Sanz, předvedla pozoruhodný výkon a umístila se na výborném 17. místě.

Vítěz 3. etapy závodu, nováček Matthias Walkner

Rallye Dakar si vyžádala první oběť

Letošní Rallye Dakar si vyžádala první oběť. Ve třetí etapě zahynul polský motocyklový jezdec Michal Hernik. Nováček v soutěži byl nalezen mrtev 14 km před cílem rychlostní zkoušky. Organizátoři uvedli, že okolnosti jeho smrti nejsou známy. V úvodní etapě obsadil 79. místo, po dvou dnech mu patřila 84. příčka. Během třetí etapy se organizátorům ztratil Hernikův signál, proto se ho vydali hledat vrtulníkem. Nalezen byl asi 300 metrů od trati, lékař mohl pouze konstatovat smrt polského jezdce.

Čtěte také

Čtyřkolky

Z patnáctého místa vyjížděl na své Hondě do třetí etapy čtyřkolek Argentinec Lucas Bonetto. Před domácím publikem zajel nejlepší čas a o 58 sekund za sebou nechal dalšího domácího jezdce Sebastiana Halperna na Yamaze. Vítěz druhé etapy Polák Sonik dojel na třetím místě a vzhledem k nehodě Ignacia Casale před ním získal náskok i v celkové klasifikaci.

Auta

Domácí jezdec Orlando Terranova prokázal znalost terénu a vyhrál třetí etapu. Při průjezdu prvním check pointem dosáhl podobného času s De Villiersem a Al-Attiyahem. Do cíle ale nakonec dojel s téměř dvouminutovým náskokem před De Villiersem. Solidního výsledku dosáhl při své premiérové účasti v soutěži Alrajhi ze Saudské Arábie, který dojel na druhém místě se ztrátou necelých tří minut a figuruje na celkovém pátém místě. Al-Attiyah i po třetí etapě, ve které skončil na pátém místě, zůstává v celkové klasifikaci na vedoucí pozici.

Čtvrté místo v etapě obsadil se svým novým Peugeotem Carlos Sainz, který je na stejné pozici i v celkovém pořadí závodu. Jeho týmový kolega Peterhansel dojel jako šestnáctý. Smolař z první etapy Nani Roma dorazil do cíle na solidním pátém místě, ale vzhledem ke své nehodě v úvodu závodu už své loňské vítězství nezopakuje, figuruje na celkovém 55. místě.

Čtěte také

Kamióny

Airat Mardeev začal letošní Dakar pozvolna. V první etapě dojel šestý, druhý den si o tři místa polepšil a ve třetí etapě zvítězil. Na cestě do Chlecita ho v jeho Kamazu čekalo první letošní etapové vítězství, které ho na první příčku posunulo i v celkovém pořadí. Třetí etapu dokončil s dvouminutovým náskokem na druhý Kamaz řízený Andreyem Karginovem, vítězem loňského Dakaru a třetí dojel De Rooy.

Aleš Loprais je po třech etapách na celkovém druhém místě

Češi ve 3. etapě

Sedm minut za vítězem do bivaku dorazil i první český kamión řízený Alešem Lopraisem, ani ne minutu za ním se v cíli objevila i tatrovka Martina Kolomého. Příjemně překvapil i Tomáš Vrátný, oproti minulé etapě vylepšil svoji pozici hned o sedm pozic, skončil 13., v závěsu za ním byl vidět Martin Macík junior. Celkově si čeští jezdci stojí takto: Loprais druhý pouze o necelých osm minut za Mardeevem!, Kolomý pátý, Macík 13. a Vrátný na 16. pozici.

Nejlépe z českých motorkářů zajel zkušený borec David Pabiška, 220 kilometrů dlouhou rychlostní zkoušku dokončil na 37. pozici. „Na paty mu šlapal“ Zdeněk Gottvald, dojel 41. Ve čtvrté desítce se udrželi i další dva čeští motorkáři – Milan Engel 45. a Ondřej Klymčiw 47. Jan Veselý dojel do cíle na slušném 67. místě. A průběžné pořadí vypadá takto: 35. Pabiška, 37. Klymčiw, 47. Engel, 68. Veselý a kvůli špatnému začátku až 137 Gottvald.

Spustit audio