365 korun měsíčně může zachránit život tří podvyživených dětí

26. září 2018
Dopolední host

O tom, jak UNICEF pomáhá dětem na celém světě, a jak můžete pomoci i vy, vypráví ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba.  Víte, že například v roce 2017 zajistil UNICEF pro ohrožené děti 2,5 miliardy očkovacích látek, 1,5 miliardy tablet na čištění vody, 41,3 milionů moskytiér proti malárii a 33 330 tun terapeutické výživy?

To všechno by nebylo možné bez podpory mnoha partnerů a přátel UNICEF, firem, společností i jednotlivců. Všem z Česka, kteří dětem prostřednictvím UNICEF nejrůznějšími způsoby pomáhají, je Pavla Gomba velmi vděčná. „Jejich počet činí něco kolem 60 000, tedy téměř jako menší okresní město, a já jim moc děkuji“, říká s úsměvem. „Ale na světě stále ještě denně umírá téměř 17 000 dětí ve věku do pěti let z důvodů, kterým lze předejít, proto své aktivity neustále rozšiřujeme“ doplňuje.

„V současné době jsme spustili nový projekt, který je již mnoho let v zahraničí velmi úspěšný a jmenuje se Závěť dětem. Je určen zejména lidem, kteří se zabývají myšlenkou, jak vyřešit otázku svého majetku, zejména pokud sami jsou bez potomků,“ vysvětluje Pavla Gomba. Jakýkoliv odkaz v závěti totiž může zachránit dětský život a zajistit dětem v oblastech postižených přírodní katastrofou, válkou nebo chudobou lepší budoucnost. A i malý dar ze závěti může pomoci v pokračování podpory dětem, které to potřebují nejvíce.

Pokud byste chtěli přispět tímto způsobem i vy, tedy sepsáním závěti, kde budete chtít alespoň z části UNICEFU přispět, bude vám v rámci Měsíce Dobročinné závěti, který trvá až do 12. října, díky kampani koalice a za finančního přispění Nadace Via, proplacen notářský poplatek za její sepsání.

Více o UNICEF Česká republika a novém projektu Závět dětem najdete zde.

autor: JMys
Spustit audio