39 jich promovalo a dalších 52 studium zahájilo. Na třeboňské ZUŠ se vzdělávají i lidé nad 55 let

27. září 2022 08:01

Na třeboňské základní umělecké škole začíná akademický rok. Od října tam budou umělecké obory studovat kromě žáků základních škol i lidé starší 55 let. Univerzita třetího věku startuje už počtvrté.

Absolventy třetího běhu akademie umění třetího věku přivítal na jejich promoci ředitel Základní umělecké školy Třeboň Matouš Řeřicha. Dvouleté studium uměleckého oboru dokončilo 39 studentů. „V prvním běhu bylo dokonce až osmdesát studentů, pak nám to malinko zabrzdil covid,“ vzpomněl ředitel.

I studenti akademie umění třetího věku museli výuku v posledních dvou letech absolvovat distančně. „Dělali jsme to víceméně na dálku, třeba jsem jim dala nějaký notový materiál, který se naučili, pak jsme se i sešli na chviličku, protože jsou to dospělí lidé, takže jsme si vzali ochranné pomůcky. Probíhalo to vcelku v pohodě, ale někdo kvůli tomu skončil, protože se báli, situace byla, jaká byla,“ popsala vyučující hry na klavír a kytaru Jitka Balcarová.

Čtěte také

Největší zájem mezi studenty nad 55 let je o výtvarný obor. Marcela Machová ho na třeboňské základní umělecké škole studuje od začátku akademie třetího věku, tedy už šest let, a absolvovala i výuku v době pandemie. „Měla jsem z toho obavy, ale potom jsme se na to těšili. Pan učitel byl na nás vždycky připravený, vyprávěl nám o umělcích, malovali jsme podle hudby a takovéhle zážitky,“ vyprávěla.

Stejně jako ona akademii umění absolvovala a chce v ní pokračovat Marie Košinová. „Moc jsem přivítala tuhle příležitost a čekala jsem rok, než budu moci nastoupit, protože si plním životní sen. Všechny čtyři děti i manžel jsou hudebně nadaní a já jediná jsem byla na vaření kávy, když muzicírovali. Takže jsem byla ráda, že se k nim budu moci připojit,“ usmívala se.

Zatímco absolventů tentokrát bylo na akademii třetího věku základní umělecké školy v Třeboni kvůli pandemii koronaviru o něco méně, těch zapsaných na další dva roky opět přibylo. Imatrikulaci absolvovalo 52 budoucích umělců. Výuka jim začne v říjnu.

Spustit audio

Související