4. etapa - Barreda a Al-Attiyah navýšili vedení v soutěži

8. leden 2015

Ve 4. etapě, která vedla z argentinského Chilecita do chilského Copiapa, se dařilo favoritům. Španěl Joan Barreda většinu etapy stíhal svého krajana Comu, aby ho v závěru etapy předjel a dojel si pro druhé etapové vítězství. Získal tím už po čtyřech závodních dnech značný náskok podobně jako Nasser Al-Attiyah v kategorii vozů.

Motorky

Joan Barreda vstoupil do čtvrté etapy s chutí, s Marcem Comou svedl napínavý souboj o prvenství a až v závěrečných kilometrech porazil Comu. Čtyřnásobný dakarský vítěz Coma však moc dobře ví, že jezdci mají před sebou ještě velkou část závodu a pustí se do boje od začátku další etapy.

Portugalec Goncalves předvedl spíše průměrný výkon, etapu dokončil na dvanáctém místě, ale v celkovém pořadí zůstává vzhledem k předchozím výkonům na třetím místě. Jeho krajan Faria ztratil jedenáct minut na Barredu, umístil se na pátém etapovém místě a čtvrtém celkovém. Přes deset minut na vítěze etapy ztratil Viladoms, celkově je na pátém místě. Chilan Quintanilla podal úžasný výkon a do své rodné země dojel na skvělém třetím místě, celkově je šestý.

Vítěz předchozí etapy, dakarský nováček Matthias Walkner, tentokrát zažil smolný den, když dojel na 22. místě a klesl na celkové osmé místo. Na druhou stranu, Laia Sanz dojela do cíle etapy v Copiapu na úžasném osmém místě (celkově dvanáctá).

Motorkáři se radují v cíli 4. etapy dakarského závodu

Čtyřkolky

Byl druhý, pak čtvrtý, třetí a teď konečně první – od začátku závodu Polák Rafał Sonik předváděl stabilní výkony a vítězstvím ve 4. etapě si i přes patnáctiminutovou penalizaci vyjel celkové prvenství v závodě. Chilan Casale ztratil na Poláka tři a půl minuty a třetí Abu-Issa z Kataru ztratil na vítěze 13 minut. Celkové pořadí čtyřkolek je po první čtyřech etapách: Sanik, Lafuente a Casale.

Čtěte také

Auta

Etapě dominoval Nasser Al-Attiyah. Tento katarský závodník se zdá být ve svém živlu, ať jede se svým MINI v jakémkoliv terénu. S přehledem vyhrál a první je i v celkovém pořadí s náskokem více než osmi minut před De Villiersem. Loňský dakarský vítěz Nani Roma dokončil etapu na skvělém druhém místě, ale vzhledem k smolnému začátku závodu svého týmového jezdce Al-Attiyaha neohrozí (celkově je 50.). Naopak ohrozit ho může Jihoafričan De Villiers, který podává od začátku závodu stabilní výkony, čtvrtou etapu dojel se svou Toyotou třetí, v celkovém pořadí je ale druhý a ztrácí na suverénního Al-Attiyaha přes osm minut. Za Jihoafričanem překvapivě dojel nováček Dakaru, Al-Rajhi ze Saudské Arábie, který je celkově na třetím místě.

Komplikace na trati

Někteří závodníci se potýkali s četnými problémy. V závodě držel vedení Stéphane Peterhansel, nechal si ale vedení proklouznout mezi prsty, dostal defekt a musel zastavit. I přesto ale dokázal závod dokončit jenom necelých šest minut za vítězem na 5. místě. Týmový kolega Carlos Sainz ale už tak šťastný nebyl, přibližně 30 kilometrů před začátkem rychlostní zkoušky musel kvůli technickým problémům na několik hodin zastavit a ztratil tak naději na celkové vítězství. Sny se rozplynuly také Orlandu Terranovovi, který do 4. etapy startoval jako třetí. Na 52. kilometru trati musel však zastavit a na výsledkové listině se doposud neobjevil. Více než hodinu mezi Chilecitem a Copiapó ztratil Robby Gordon, který měl technické problémy už v druhé etapě.

Martin Macík ve 4. etapě

Kamióny

Velké šance na vítězství v etapě měl Rus Andrej Karginov. Organizátoři mu ovšem po dojetí do cíle udělili minutovou penalizaci. A to stačilo k tomu, aby ho v konečném pořadí předběhl jeho krajan Nikolaev. Na prvních třech místech tedy figurovaly ruské Kamazy, třetí byl totiž Airat Mardeev a pořád se tak drží na průběžném prvním místě.

Češi ve 4. etapě

Většina závodníků se v náročné čtvrté etapě potýkala s problémy. Hladce trasu neprojel ani Aleš Loprais, v dunách ztratil přibližně 4 minuty, musel se vracet, málem havaroval. I přesto dokázal etapu dojet na 4. pozici. Dobře se nejelo ani ostatním českým borcům. Martin Kolomý dojel téměř tři čtvrtě hodiny za vítězem na 15. místě. Martin Macík junior klesnul na 25. příčku. Moc dobře si oproti minulým etapám vedl Tomáš Vrátný, přes duny na konci etapě se dostal na 9. místě. Průběžné pořadí: 1. Mardeev, 2. Nikolaev, 3. Karginov, 4. Loprais, 8. Kolomý, 12. Vrátný, 17. Macík.

Mezi motorkáři skvěle dojel slovenský jezdec Štefan Svitko – na 9. místě. Nejlepší z českých závodníků byl David Pabiška na 31. místě, nováček Klymčiw 39., Engel 45. a Jan Veselý 71. Zdeňka Gottvalda i ve čtvrté etapě provázely problémy. Na posledních kilometrech ztratil několik hodin a v cíli se do rána našeho času neobjevil.

V celkové klasifikaci si z našich jezdců si nejlépe vede Pabiška na 33. místě, kousek za ním je Ondřej Klymčiw – 36. Milan Engel je 46. a Jan Veselý 65.

Spustit audio