4 herci, ale víc než 35 postav. Městské divadlo Kladno uvádí premiéru parodie detektivního thrilleru 39 stupňů

10. únor 2023 11:00

Skoro před 90 lety natočil režisér Alfred Hitchcock parodii detektivního thrilleru "39 stupňů". Teď mohou stejný příběh vidět diváci v Kladně, tedy pokud zamíří do tamního divadla. A i když je hra napsaná pouze pro čtyři herce, postav je v ní víc než pětatřicet. Na zkouškách byla s mikrofonem také reportérka Karolína Burdová.

Jakub Hubert ztvárňuje ve hře asi 15 ženských i mužských postav od soudce přes uvaděčku až po mlékaře.

"Je lidově řečeno masakr. Člověk musí být strašně soustředěný, protože musí rychle přepínat. Takže je to hodně o soustředění, přesnosti, o přesném timingu, ale zároveň v tom člověk musí být uvolněný, aby to nebylo křečovité," přibližuje herec.

Zkoušení parodie špionážního thrilleru bylo sice náročné, ale zábavné. Užili si ho nejen herci, ale také dramaturgyně hry Adéla Vondráková:

"Tohle bylo speciální tím, že to byla extrémní sranda. Text klade překážky a na první čtený zkoušce ho naši herci neznali, neměli text ještě přečtený. Od začátku to vypadá normálně, jako, že se to dá zvládnout. Ale na konci zjistil jeden z našich herců ke své hrůze, že bude muset sám sebe mrtvého odnést z jeviště. Najednou začali herci propadat pochybnostem, ale pak to hrozně rychle vzali za své. A musím říct, že u tohoto zkoušení jsem se asi nasmála nejvíc."

Podle režiséra Jiřího Hájka se diváci mohou těšit především na hru plnou komických scén a absurdit.

Obě premiéry konspiračního akčního thrilleru už jsou vyprodané. Inscenace se ale bude hrát až do doby, dokud o ni budou mít diváci.

A jaké jsou teorie o vzniku zvláštního názvu inscenace? Poslechněte si je v reportáži Karolíny Burdové.

Ve své době velmi úspěšný špionážní román Johna Buchana z roku 1915 se v polovině třicátých let minulého století dočkal filmového zpracování. Jako námět na svůj nový film si jej vybral jeden z největších filmových vizionářů všech dob Alfred Hitchock, který dílo značně přepracoval a natočil film do té doby nebývalého tempa i stylu. Hitchcockových 39 stupňů se tak stalo jedním z prvních filmů žánru thrilleru vůbec. O desítky let později námět (i již trochu zastaralý film) znovu oživil britský dramatik a komik Patrick Barlow, který z původního námětu vytvořil svižnou divadelní komedii. Za svou hru plnou ryzí divadelnosti, zábavných postav, akčních scén, honiček, komických dialogů a situací získal roku 2006 za Cenu Laurence Oliviera pro nejlepší komedii roku.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio