65 tisíc vs. 50 milionů plicních sklípků – podpora dýchání je u předčasně narozených zásadní výzvou

25. květen 2023

Lékaři a sestry v oboru neonatologie se starají i o děti narozené ve 22. týdnu a vážící i méně než 500 gramů. Největší potíže mívají předčasně narozené děti zprvu právě s dechem – 65 tisíc je počet sklípků – útvarů, které má k dispozici předčasně narozené dítě. V termínu porodu jich má i přes 50 milionů, v dospělosti až půl miliardy.

Člověk se neubrání srovnávání hmotnosti a termínu při běžném porodu (40 týdnů) a zároveň údivu z toho, co už malinké předčasně narozené tělíčko dokáže, jak bojuje, jak moc chce žít. Leckdy jako by to bylo vidět i na záběrech malých velkých bojovníků.  

Malé věci 

„To už potom jako rodič vlastně vůbec neřešíte, jestli bude muset váš chlapeček třeba nosit brýle nebo že ta naše nedoklubka mají od narození poměrně přesně daný režim prohlídek, screeningů a nejrůznějších kontrol,“ naráží koordinátorka sdružení Nedoklubko v Olomouckém kraji Dana Štaffová na přirozený strach, nejistotu, ba i pocit viny, kterými mohou „nedoklubí“ rodiny trpět. Jako když tehdy před sedmi lety přicházel neplánovaně rychle na svět jejich Ondra.

Právě o minimalizaci strachů a nejistot, informovanost a sdílení zkušeností jde také Nedoklubku ve shodě s péčí a dovednostmi dnešní neonatologie a pediatrie. 

…i věci naprosto zásadní   

Odborníci včetně neonatologa MUDr. Martina Wity, hosta pořadu Apatyka, mimo jiné poukazují naopak i na zcela stěžejní, zásadní, doslova fundamentální moment – na důležitost hned prvních dní, měsíců a let pro celý další život člověka, ať už narozeného předčasně, či fyziologicky: „Prvních tisíc dní člověka včetně těhotenství tvoří základnu našeho života. Například stravování maminky, potom hlavně kojení a dále režim dítěte do věku tří let ovlivní jeho zdraví, sklony k obezitě, diabetu a tak dále,“ připomíná pediatr Martin Wita fenomén rozhodujícího režimu člověka hned „na startu“.

Pořad Apatyka poslouchejte a zapoj se do něj svými dotazy každý čtvrtek od 10:04. Záznam si následně můžete poslechnout ZDE na webu.

autor: Bořek Volný
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.