68 let bez přerušení. Na volejbalovém turnaji v Kališti u Lipí už se vystřídalo několik generací

12. září 2022

V Kališti u Lipí se hraje nejstarší volejbalový turnaj v Evropě. Vesnice na Českobudějovicku hostila už 68. ročník sportovní akce. Do zápasu nastoupil ve svých 81 letech i organizátor Jan Pinc.

„Bylo hodně diváků, to mě velice překvapilo. Tady se to nikdy nepřerušilo, jenom jednou jsme museli hrát v Budějovicích na základní škole, jinak se vždycky hrálo v Kališti,“ připomněl.

Volejbalový turnaj označuje za nejstarší v Evropě. „V Česku určitě, soutěžili jsme s Dřevěnicemi, ale oni během covidu jednou vynechali, my jsme nepřerušili nikdy. Jsme hrdí, že jsme to mohli uskutečnit. Za těch 68 let se tu vystřídala spousta generací. Pravidelnou účast mají pořádající družstvo Kaliště a pak Třebín, jinak se tu vystřídalo tak třicet mužstev během těch let,“ dodal Jan Pinc.

Sám si ve svých 81 letech zahrál i tentokrát. „Dostal jsem se na hřiště jen jednou, abych to moc nekazil. Úroveň volejbalistů je pořád vyšší, v každém mužstvu jsou hráči, kteří hrají nejméně okresní přebor,“ popsal.

Jan Pinc doufá, že tradice volejbalového turnaje bude pokračovat. „Vnuka musím přesvědčit, aby se toho ujal. Hraje už několik let za Kaliště. Nechtěl bych, aby se to někdy přerušilo,“ uzavřel.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související