7. etapa - Barreda a Sainz udeřili, Coma s Romou mají vše pod kontrolou

13. leden 2014

Španěl Joan Barreda Bort dosáhl svého třetího vítězství v Rallye Dakar 2014, průběžného vůdce Marca Comu v 28. zemi Dakaru, Bolívii, porazil o čtyři minuty. Místo toho, aby automobily zamířili do Bolívie, závodily na dlouhém okruhu kolem Salty, se kterým si nejlépe poradil Carlos Sainz. Aleš Loprais byl v kategorii kamiónů pátý.

Motocykly a čtyřkolky: Salta – Uyuni

Druhá maratónská etapa začala pro jezdce na motorkách a čtyřkolkách první dakarskou návštěvou Bolívie, 28. země v historii Dakaru. Změnou pro závodníky byla především nadmořská výška, ve které závodili. Jednalo se o technickou trať s obtížnou navigací. Těch málo vesnic, které se v krajině ztrácely a kterými soutěžící projely, jim posloužily jako navigační body. Odměnou za jejich vytrvalost byl bivak v Uyuni na hranici největší solné pláně na světě a ve výšce 3600 metrů. Trasa byla nakonec kvůli dešti zkrácená o 133 kilometrů.

Motocykly

I přes zkrácení etapy to bylo dost pro jezdce i stroje. Kvůli dešti a mlze se navíc z bivaku vyjíždělo až déle. V nepříznivém počasí totiž nemohly vzlétnout záchranné vrtulníky. Nakonec se ale přeci jen vyjelo a Joan Barreda zúročil své páté místo ve startovním pořadí a rozpoutal vlnu útoků. Dosáhl tak svého třetího vítězství v letošním roce a osmého v kariéře, dojel čtyři minuty před svým krajanem Marcem Comou. Katalánec jel už od rána na hranici svých možností, na Barredu to ale nestačilo. Dobře si tentokrát vedl Cyril Despres, který skončil v Uyuni třetí, pět a půl minuty za vítězem.

Barreda Bort úspěšbý v 7. etapě

Smolařem byl Alain Duclos, který udělal navigační chybu, která ho hned na začátku druhé části Dakarského maratonu 36. ročníku rallye stála téměř 20 minut. Jezdec značky Sherco tak ztratil třetí místo v celkové klasifikaci, o pouhých 32 sekund je teď za Jordim Viladomsem.

David Pabiška jede lépe než kdy předtím, v sedmé etapě dojel na 33. místě a průběžně je 19. Změna motocyklu evidentně sedla, letos jede za tým SP Moto, jeho týmovým kolegou je Štefan Svitko, který si drží průběžnou 12. pozici.

Čtyřkolky

V kategorii čtyřkolek se v sedmé etapě dostal do varu opět Ignacio Casale, který vyhrál svojí třetí etapu před Sebastianem Husseinim a Sergiem Lafuentem. Dosáhl tak úspěchu ještě předtím, než dorazil do své rodné země, jak původně plánoval. Teď se bude snažit udržet celkové prvenství až do cíle. Na druhého Lafuenteho má náskok šesti minut.

Auta a kamióny: okruh Salta – Salta

Tento megaokruh s měřeným úsekem o délce 500 kilometrů otestoval schopnost týmů přizpůsobit se změně tempa. Po kamenitých úsecích na začátku dne padly ve druhé části trati některé rychlostní rekordy. Po ní byly otestovány technické dovednosti jezdců. Tohle všechno se odehrálo v nadmořské výšce skoro 3500 metrů. Na konci tohoto emotivního dne museli piloti překonat rozlehlou solnou pláň dlouhou dvacet kilometrů, ze které se jim zatočila hlava.

Automobily

Také automobily se ráno na start načekaly o něco déle. Carlos Sainz využil terénu vhodného pro svou buginu a odměnou mu za to bylo vítězství, celkově to bylo jeho 27. v životě. Trochu mu v tom pomohla i navigační chyba All-Attiyaha, který dorazil na druhé příčce. Třetí za nimi, sedm minut za vítězem, dorazil do cíle zpět do Salty i Peterhansel. Během závodu musel několikrát zpomalit, kvůli lamám, které mu přebíhaly přes cestu.

V celkovém pořadí má ale stále zhruba třicetiminutový odstup vedoucí Nani Roma. V první polovině rallye jel na hranici svých limitů, nyní podle jeho slov závodí na 90%, ale i to stačilo, aby v etapě dojel čtvrtý.

Carlos Sainz zazářil

Orlandu Terranovovi byl v sedmém závodě přidělen 15minutový trest za nesportovní chování – nešikovně předjel motorkáře a prorazil mu nádrž – což ho posunulo na čtvrté místo za Giniela de Villierse. Argentinec tak ztratil možnost útoku na Romu či Peterhansela.

Josef Macháček s Vlastimilem Tošenovským nakonec pokračovali v Dakarské Rallye a míří k dalším bojům o dobré umístění. V sedmé etapě skončili 38., celkově jsou na 65. místě. Macháček se stále lepší, letošní Dakar je pro něj ale především testovací.

Kamióny

Konečně, i pro posádky kamiónů začal druhý týden závodění a vítězně do cíle dojel Eduard Nikolaev a dostal se tak zpět na scénu s jeho prvním etapovým vítězstvím. Dojel před týmovým kolegou Dmitrijem Sotnikovem a před Gerardem De Rooyem. Nicméně Holanďan s Ivecem si stále udržuje celkové prvenství, na druhého Karginova má náskok téměř 38 minut.

Aleš Loprais v cíli sedmé etapy Dakaru

Aleš Loprais etapu dojel na pátém místě, průběžně je šestý a statečně bojovat bude i nadále, v Saltě se totiž Aleš konečně dostatečně vyspal a jeho Královna dostala pořádný servis. Komu se ale v nedělní soutěži povedl obrovský skok, to byl Martin Kolomý se svojí Tatrou, po mnoha neúspěších skončil na desáté pozici. 13. byl Vrátný, 19. Vildman a 20. Tománek. Tomáš Vrátný je letošní českou dvojkou mezi kamióny – figuruje na prozatímním 14. místě.

Spustit audio