75. výročí konce 2. světové války připomnělo na Radiožurnálu nové dokudrama Odvaha se nehodí

V úterý 5. května uplyne 75 let od začátku Pražského povstání. Důležitou roli v něm sehrál i Český rozhlas. Jeho známá mobilizační a koordinační úloha ale měla svoje složité zákulisí a právě o něm je dokudrama Petra Dudka nazvané Odvaha se nehodí. V pondělí 20. dubna odpoledne se herci poprvé sešli před mikrofonem.

Účinkují: Otakar Brousek, Hanuš Bor, Jaromír Meduna, Lukáš Hlavica, Libor Vacek, Martin Velíšek, Filip Kaňkovský, Radek Zima, Ondřej Brousek, Svatopluk Schuller, Lucie Pernetová, Anton Kajmakov, Petr Lněnička, Zdeněk Velen
Napsal: Petr Dudek
Dramaturgie: Martin Velíšek
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 5. 5. 2020

Natáčelo se v činoherním studiu 6 v historické budově Českého rozhlasu. Doslova pár metrů odtud je legendární rozhlasové studio 3, odkud v květnu před 75 lety hlasatel Zdeněk Mančal volal poprvé o pomoc. 

A právě k tehdejším událostem se vrací scénář nové rozhlasové hry Petra Dudka. Zamýšlí se nad tím, o čem všem jednala a jaké okolnosti musela zohledňovat Česká národní rada 5. května 1945.

O čem je dokudrama Odvaha se nehodí?

Dokumentární hra Petra Dudka představuje některé méně známé okamžiky Pražského povstání. Nechá vás sledovat boje o kontrolu vysílání Českého rozhlasu mezi Vojenským velitelstvím velké Prahy a Českou národní radou i rozpory mezi osobnostmi, které v radě panovaly.

Pozornost upírá na tajemnou postavu sovětského nadporučíka Radolinského alias Sokolova, který měl na vývoj povstání, včetně angažmá takzvaných vlasovců, nezanedbatelný vliv. A ukazuje také, že zatímco většině povstalců šlo o osvobození Prahy, někteří aktéři už hráli o budoucí politickou moc v zemi.

Hra inspirovaná opravdovými hrdiny

Poničená budova Československého rozhlasu

„Jedním z témat této hry je boj o rozhlas, jen z jiné strany, než z jaké ho známe. Spory o to, kdo má mít bezprostřední vliv na to, co Československý rozhlas vysílá – jestli Česká národní rada, nebo vojenské velitelství,“ popisuje dramaturg Martin Velíšek. Druhým tématem dokudramatu je otázka, zda a v jaké podobě měl rozhlas přijmout pomoc vlasovců, dodává.

„Inspiraci jsem hledal v osudech opravdových hrdinů Pražského povstání – profesora Pražáka nebo generála Kutlvašra , ale i těch méně známých nebo vůbec neznámých, jako byl kapitán Emil Maiwald nebo sovětský rozvědčík Radolinský – Sokolov,“ popisuje autor scénáře Petr Dudek.

Kdo byl tajemný sovětský nadporučík?

Právě jeho postava scenáristu obzvlášť zaujala: Přestože se sám hlásil k Rudé armádě a měl v jejích strukturách své kontakty, byl jako Rus usazený v Praze velmi loajální k pražským povstalcům a aktivně ve prospěch povstání zasahoval. Lidé jako generál Kutlvašr a další ho velmi uznávali.

Čtěte také

Sokolov navázal styky s vlasovci a vyzval je k zásahu v Praze. Kromě toho chápal, jak důležité je vysílání rozhlasu, a byl schopen do něj prosazovat své informace, a to i smyšlené, aby to vyhovovalo jeho záměrům.

Dokudrama Odvaha se nehodí o tom, jak někdy velké dějiny odplácejí svým protagonistům, odvysílal Radiožurnál v úterý 5. května v rámci speciálu k 75. výročí konce druhé světové války.

autoři: Tomáš Černý , and
Spustit audio

Související