8. etapa – jezdci v čele útočili na vítězství, Kolomý skončil

13. leden 2014

V osmé etapě a na mírně upravené trase se Cyril Despres konečně dočkal vítězství. Do cíle dojel před Joanem Barredou a Marcem Comou, vůdcem celkového pořadí. Taktiku se snažil využít Nani Roma v kategorii automobilů, měl ale dva defekty a speciálku vyhrál Nasser All-Attiyah. S kamiónem musel odstoupit náš Martin Kolomý.

Motocykly a čtyřkolky: Uyuni – Calama

Uyuni: bílá, kam se podíváš

Salar de Uyuni je jednoduše největší solnou plání na světě. Motorkáři na to mohli přijít při míjení této obrovské plochy, tomu však zabránilo počasí. Trasa vedla také okolo několika ostrovů, díky kterým je toto místo tak výjimečné. Sopka Tunupa (5300 m. n. m) byla středobodem krajiny.

Motocykly

Počasí zabránilo motocyklů během osmé etapy v přejetí solné pláně, jak bylo původně plánováno. Do boje o další titul se ale vrátil Cyril Despres. Ráno vyjel z Uyuni jako třetí a brzy dohnal Marca Comu. I přesto, že Španěl před cílem pořádně tahal za plyn, triumfu dosáhl Francouz. Dojel dvě minuty a deset vteřin před Barredou a dvě minuty a šestnáct vteřin před Comou – velmi těsný výsledek. A zatímco Portugalec Helder Rodrigues a Francouz Olivier Pain potvrdili dobrou formu Hondy a Yamahy s dojezdem na čtvrté a páté pozici, s obtížemi se potýkalo Sherco! Čtrnáct a půl minuty ztratil Juan Pedrero. Beze štěstí byl opět i Alain Duclos. Tentokrát řešil už na začátku etapy technický problém, což mu způsobilo ztrátu 35 minut.

Na čelních pozicích ale nedošlo k žádné změně. Marc Coma, i přes výborný výkon Cyrila Desprese, stále ovládá první příčku celkové klasifikace a udržuje si náskok 38 minut na druhého Barredu Borta. Etapový vítěz Cyril Despres stoupá vzhůru, ale velmi pomalu. Zatím je devátý a za vedoucím Comou zaostává o dvě hodiny a 23 minut. David Pabiška etapu dokončil na 31. místě, celkově mu patří 20. příčka.

Čtyřkolky

V závodu čtyřkolek nemá Igancio Casale příliš veliký náskok na své soupeře a tak se musel snažit, aby osmou etapu vyhrál a svůj náskok navýšil. Povedlo se a letos to bylo jeho čtvrté vítězství. Dojel osm a půl minuty před Husseinim a 15 a půl minuty před Lafuentem. Jako odměnu Casale konečně dostal trochu prostoru a vedení o 21 minut a 40 vteřin nad Lafuentem a téměř 50 minutový náskok na Rafala Sonika.

Auta a kamióny: Salta – Calama

Vstup do Chile

Dnes závodníci překonali Andy a načali chilskou část rallye. V této „přesouvací“ rychlostní zkoušce naposledy auta postupovala, aniž by musela předjíždět motorky a čtyřkolky. Měřená část dne vyhovovala šikovným řidičům, kteří jsou si jistí na rychlých úsecích v uzavřeném prostředí. Jezdcům se doporučovalo, aby dávali pozor na své umístění už od začátku, aby snížili pravděpodobnost předjížděcího manévru. I tak se ale striktně sledovalo správné použití systému Sentinel pro bezpečné předjíždění (speciální zařízení upozorňující na záměr předjet pomalejší stroj).

Automobily

Na ultra rychlé trati pouze s hrstkou navigačních zón byly strategické tahy v této kategorii v kurzu. Hlavním cílem vyzyvatelů bylo získat dobré místo na startu deváté etapy plné písečných dun. Možná smůla nebo dva defekty zapříčinily, že dosavadní lídr Nani Roma skončil až čtvrtý, devět minut a 19 vteřin za vítězem dne. Začínat v následující etapě jako čtvrtý by ale nemuselo být pro Romu tak špatné. Taktiku využíval Stéphane Peterhansel, aby stáhl rozdíl mezi jím a vedoucím Romou. Francouz v etapě dosáhl druhého místa a začal se drápat nahoru. Náskok Naniho Romy snížil o 8 minut. A přijde další útok. Nasser All-Attiyah a Carlos Sainz usilují o pódiové umístění, což celý den vedlo k velmi těsným soubojům, ale na cílové čáře byl dříve Katarský závodník. Dosáhl 18. etapového vítězství, v roce 2014 to však bylo jeho první a pouze minutu a 12 sekund před Peterhanselem, dvě a půl minuty před Sainzem.

V celkové klasifikaci tak Nani Roma ztratil téměř třetinu ze svého náskoku a nyní má výhodu pouze necelých 24 minut na Peterhansela. V etapě až sedmý, přilepený většinu závodu za speciály Mini, Jihoafričan De Villiers udržel třetí místo v celkovém pořadí, ztrácí ale už 48 a půl minuty. Josef Macháček v bugině stále stoupá vzhůru. Do cíle v Calamě dorazil 40. a celkově mu patří 64. příčka.

Kamióny

A dostáváme se ke kategorii obrů – kamiónů. Andrey Karginov se snažil vyvíjet tlak na vůdce celkové klasifikace. Vyhrál svojí druhou rychlostní zkoušku v letošním roce a sedmou v kariéře Rallye Dakar. Náskok mě ale pouhých pět minut a 15 sekund na druhého De Rooye a necelých sedm minut na svého krajana Dmitrije Sotnikova. Vítěz etapy minulé, Eduard Nikolaev ztratil na vítěze 14 minut. Gerard de Rooy zatím neohrožený na čele celkové klasifikace má na druhého Karginova navrch o 32 a půl minuty.

Aleš Loprais se posunul na celkové páté místo. Etapu dokončil na čtvrté pozici. Na lídra nyní ztrácí hodinu a 48 minut. Špatná zpráva ale přilétla od Tatra Buggyra Racing týmu. Martin Kolomý s posádkou bojovali jako lvi. Jednu etapu dokonce dojeli na třech kolech, čímž se zapsali do dějin, ale ani to tentokrát nestačilo. Tým v soutěži pokračovat nebude. Důvodem jsou četné mikroprasklinky na přední nápravě Tatry.

Spustit audio