8. říjen bude Památným dnem sokolstva a 17. listopad opět i Mezinárodním dnem studentstva, schválili senátoři

8. říjen bude s největší pravděpodobností Památným dnem sokolstva. 17. listopad se bude opět připomínat i jako Mezinárodní den studenstva. Poslaneckou novelu o státních svátcích schválil Senát a teď ji dostane k podpisu prezident.

Sokolská organizace byla založená v roce 1862 a patří tak k nejstarším spolkům v Česku. Podle předkladatelů návrhu Sokol významnou měrou zasáhl do dějin českého národa. Vybraný osmý říjen se vztahuje k roku 1941. Tehdy totiž nacisté Sokol rozpustili a gestapo zatklo zhruba 1500 sokolských činovníků.

Senátoři taky schválili doplnění názvu svátku 17. listopadu. Den boje za svobodu a demokracii se bude znovu připomínat i jako Mezinárodní den studentstva. Pro změnu hlasovalo 38 z 58 přítomných členů Horní komory.

Proti tomu, aby byl 17. listopad Mezinárodním dnem studenstva, byla ODS a několik členů senátorského klubu Starostů. Například senátor za Starosty pro Liberecký kraj Michael Canov chtěl, aby měl 17. listopad v názvu jen Den boje za svobodu a demokracii, jak je to teď: „Na boji za svobodu a demokracii se počínaje demonstrací ze 17. listopadu 1989 podíleli nejen studenti. Název zároveň pokrývá i důstojnou oslavu demonstrací z podzimu roku 1939, na níž se rovněž nepodíleli jen studenti.“ Novelu zákona teď dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Spustit audio

Související