82 schodů a pak výhledy do tří světových stran. Hradní věž v Nových Hradech se mimořádně otevřela turistům

12. září 2022 11:35

Pohledy do Třeboňské pánve, ale i na Novohradské hory nabízí hradní věž v Nových Hradech na Českobudějovicku. Do jejího podkroví se díky Dnům evropského dědictví mohou výjimečně podívat turisté.

„Na novohradském hradě byly do roku 1573 tři věže. Největší stála na nádvoří a byla zničena po explozi černého střelného prachu. Dochovaly se dvě menší věže, které jsou nad branami při vstupech do hradu,“ líčí kastelán Jan Smolík.

Do podkroví hradní věže vede 82 schodů. „Výstup na věž se vlastně kříží s první prohlídkovou trasou, což je poměrně nepraktické a je to jeden z důvodů, proč máme věž zpřístupněnou jenom při výjimečných příležitostech,“ vysvětluje kastelán.

Výhledy z věže jsou omezené okénky. „První nabízí pohled na Novohradské hory, je vidět Kraví hora, kostel v Dobré Vodě, Hojná Voda, vrchol Vysoká. Z druhého okénka máme krásný výhled na historické jádro Nových Hradů a z třetího je výhled do lesů Třeboňské pánve směrem k Borovanům, vidíme i pro mnohé nechtěnou, ale každopádně užitečnou ikonu jižních Čech, jadernou elektrárnu Temelín,“ ukazuje Jan Smolík.

Čtěte také

Během nadcházejících dnů budou mimořádně otevřené i sklepy pod velkým palácem. „Sklepy sloužily samozřejmě k uchovávání zásob, které každý hrad musel mít pro případ obléhání. Zároveň předpokládáme, že zadní sklep sloužil také jako pivovarský, o čemž svědčí odsekané ostění přesně ve tvaru sudu,“ popisuje kastelán.

Je tedy pravděpodobné, že sklepy byly využívány ke zrání piva, které se vyrábělo až do počátku 17. století v hradním pivovaře. Ten se nachází přímo v areálu hradu a dnes slouží jako základní umělecká škola.

Během Dnů evropského dědictví mohou zájemci ještě i příští víkend vyrazit také například na speciální prohlídky o Rožmbercích na zámek Třeboni, do lapidária v klášteře Zlatá Koruna nebo do běžně nepřístupných prostor pod věží Lázeňkou na zámku v Jindřichově Hradci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související