9 mýtů o financích: Jak správně investovat?

17. srpen 2017

Jak své peníze násobit a dosáhnout zisku? Proč stojí zato investovat i zdánlivě malé příjmy? Odpoví další díl našeho prázdninového cyklu.

„Běžný Čech (Moravan a Slezan) si myslí, že investor je člověk, který pracuje s miliony, nebo dokonce miliardami. Jsou ale možnosti, jak začít s málem, třeba s volnými 10 000 korunami,“ říká Aleš Brix, odborník v oblasti investování do drahých kovů.

Mýtus 6: Můj příjem je příliš malý k úsporám a k investicím nepříhodný

Myslíte si to taky? Ale víte, že pokud se rozhodnete vložit úspory do investičního zlata nebo stříbra, stačí vám na mince pouhé tisícikoruny? (Pro slitky drahých kovů už ale budete potřebovat větší obnos.) Pamatujte ale na to, že ideální je 10 % svých příjmů šetřit a až dalších naspořených 10 % nějak dál investovat.

Čtěte také

Jak ale správnou komoditu vybrat? Jaká jsou rizika, abyste se nakonec „nespálili“? Vyznáte se v často omílaných pojmech jako podílové fondy, kapitálové trhy nebo trh s cennými papíry? (Odpovědi najdete v audiozáznamu nebo ve videu.)

NAŠE SOUTĚŽ

Otázka č. 6:
Co byla vaše nejlepší investice v životě?

Soutěžní pravidla

Každý týden zveřejníme novou soutěžní otázku. Správnou odpověď odešlete do týdne po našem čtvrtečním vysílání! Odpovídat můžete přímo v našem formuláři, nebo si otázku vytisknout a poslat klasickou poštou na adresu Český rozhlas Dvojka, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2. (Počítejte ale s prodlením, které má pošta na doručení!) Třetí možností je formulář nascanovat a poslat mailem na adresu odpoledne@rozhlas.cz. Odpovědi označte zkratkou 9M (tedy 9 mýtů o financích).

Taky můžete nakreslit komiks, natočit krátké (maximálně tříminutové video)! To ale musíte vložit na svůj youtube nebo facebook a poslat jen odkaz (najdete přímo ve formuláři).

Co můžete vyhrát?

Ze správných odpovědí vybereme každý týden 3 z vás! A co můžete vyhrát? Cenou je knižní set Prima život. A ten, kdo se bude chtít zapojit i do velkého finále na konci léta, může si stáhnout soutěžní arch a všech devět odpovědí poslat najednou (výše uvedeným způsobem).

Deset finalistů pak v polovině září pozveme na osobní setkání s hosty pořadu, a nejen to. Soutěž se dále řídí Pravidly soutěží Českého rozhlasu Dvojky.

Spustit audio