90. léta ve všech svých podobách. Od privatizace a dělení Československa k Esu, tetrisu a dovoleným v Bibione

14. březen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Vzpomínáte na 90. léta? Po pádu komunismu se vše rychle měnilo a téměř vše se zdálo možné. Člověk náhle mohl cestovat, získat pohádkové bohatství, ale také rychle přijít o práci. Snad každý měl doma kuponovou knížku, snad každý si vybaví bílé ponožky v mokasínech a fialová saka.

Právě pro vás, ale i pro nejmladší generaci, která 90. léta pořádně nezažila, připravil Český rozhlas Radiožurnál nový projekt s názvem Svobodná a divoká 90. léta. Vysílání formou příspěvků navazuje na oblíbenou Encyklopedii Radiožurnálu.

Od soboty 12. března uslyšíte ve víkendovém vysílání minutové vstupy, které vám připomenou jednotlivé události i fenomény 90. let. V následujícím týdnu pak najdete vybrané příspěvky na webu Radiožurnálu v rubrice Svobodná a divoká.

Čtěte také

Politické a kriminální kauzy i Eso, Lunetic nebo tetris

Ambicí tvůrců z rešeršního oddělení Českého rozhlasu je zachytit 90. léta ve všech jejich podobách. Pochopitelně se dostane na nejvýznamnější události, jakými byl přechod od komunistického režimu, kuponová privatizace, rozpad Československa nebo opoziční smlouva. Ignorovat nebudeme ani závažné hospodářské a kriminální kauzy, jako byly tzv. orlické vraždy, kauza Kájínek nebo zkrachovalé kampeličky.

Připomeneme si také kulturní fenomény 90. let. Rapeři z Chaozz přinášeli první masově úspěšný hip-hop, zatímco dívkami zbožňovaní Lunetic o pár let později těžili ze slávy západních chlapeckých kapel. Snad každému se dodnes vybaví televizní pořady jako Eso, Tabu, Hry bez hranic nebo Česká soda.

Pochopitelně nemůžeme zapomenout ani na tolik oblíbené retro a každodenní život. Vždyť tolik Čechů hrálo doma tetris, četlo „Bravíčko“ nebo vyráželo na první zahraniční dovolenou do italského Bibione.

Stranou našeho zájmu nezůstane samozřejmě ani sport, jemuž bezpochyby kraluje triumf českých hokejistů na olympiádě v Naganu. Ano, to všechno byla 90. léta. Od 12. března je můžete prožívat znovu s námi na vlnách Radiožurnálu.

Spustit audio