První zastávka papeže v Česku bude u Pražského jezulátka

První zastávka papeže Benedikt XVI. v Česku bude komorní. V chrámu Panny Marie Vítězné v Karmelitské ulici se pokloní zhruba půlmetrové sošce ze dřeva a vosku a předá jí korunku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jezulátko

Pražské jezulátko | Foto: Klášter Pražského jezulát Klášter Pražského jezulátka

Věhlas pestře oblékané podobizny Ježíše Krista v dětském věku, Pražského jezulátka, už dávno překročil české hranice. Modlí se k němu věřící v Itálii, Španělsku, na Filipínách či v Indii a ročně se za ním vypraví kolem dvou milionů lidí.

"Domníváme se, že papež k nám přijde právě kvůli proslulosti Jezulátka ve světě. Náš bývalý převor otec Anastáz tvrdí, že Jezulátko je významnějším poutním místem, než například francouzské Lourdy," řekla Gabriela Plačková ze správy Kláštera Pražského jezulátka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návštěvě papeže u Pražského jezulátka mluvila na Rádiu Česko Gabriela Plačková ze správy Kláštera Pražského jezulátka

Proslulost Jezulátka začala v 17. století, kdy Karmelitáni získali sošku od Polyxeny de Lara. Například v době obléhání Prahy Švédy se k ní čeští šlechtici chodili modlit a ukončení obléhání je připisováno právě vyslyšení proseb u Jezulátka.

Korunka, kterou sošce daruje papež, je podle Plačkové nejvýznamnějším oceněním, kterého se nějakému obrazu nebo sošce může v rámci liturgických obřadů dostat. "Korunovace Jezulátka má být symbolem toho, že Kristus je pro věřící lidi králem králů," uvedla Plačková.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme