A jak bys obstál v base ty? Čas je nejsyrovější seriál z vězení, který jste kdy viděli

10. prosinec 2021

„Australan chtěl vykouřit hady, místo toho mu shořel celej dům,“ směje se Aleš cizímu neštěstí. „Rozhodl se k velkýmu kroku, kterej následně muselo řešit sedmdesát pět hasičů. Dům nezachránili, a co je paradoxní, v ohořelých troskách našli pouze jednu hadí kůži. Všichni hadi utekli,“ upřesňuje kontext Vítek a Tonda chválí elegantně provedenou a velice úspěšnou akci.

Kupodivu naprosto bez ironie pak Čelisti hodnotí taky nový britský seriál Čas, který se sice od pohledu možná nejeví jako černý kůň sezony, ale opak je pravda. „Jenom tři díly, necelé tři hodiny a jeden z nejintenzivnějších seriálovejch zážitků celýho roku. Worth the Time!“ libuje si Aleš.

Ze seriálu Čas

„Přitom je to drama vystavěný na premisách, který všichni známe: člověk, kterej nikdy v životě nespáchal vážnej zločin, se za prohřešek, kterej provede v opilosti, ocitne na čtyři roky ve velmi drsným britským vězení a musí řešit celou řadu morálních dilemat,“ nastiňuje Vítek. „Klasickej příběh o tom, jak morálně obstát v base, nicméně takhle dobře napsaný a vystavěný jsem to asi ještě neviděl,“ smeká.

„Přesně! Já ani nevím, jak morálně obstát v normálním světě. Ale to je taky vězení, ne? A o tom to taky trošičku je, o našem vnitřním žaláři,“ filozofuje Aleš, který přiznává, že ho seriál svou syrovostí donutil přemýšlet, jak by v nápravném zařízení přežil on sám.

Kolik členů kapely Omega ještě zbývá naživu? Je v Brně stále rok 2016? Stojí letošní sváteční filmová nadílka v čele s 8bitovými Vánocemi a Chlapcem, kterému říkají Vánoce za řeč? Fandí Karel Veselý animáku Můj soused Totoro stejně jako očkování do titanové nohy? Plive Tonda větší pecky než Małgorzata Szumowska? Je Vítek otrokem ocásku? A dostane Aleš od Ježíška samoobslužnou smrtibudku? Dozvíte se v Čelistech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.