A nácci už se kácí. Na dva tisíce rozhlasových skečů natočili V+W za války ve Spojených státech

25. duben 2021

Přestože je druhá světová válka konfliktem neuvěřitelných rozměrů, na jehož konci je padesát milionů mrtvých a ekonomicky rozvrácená Evropa se zcela novou mapou, tak i ve válečných letech je čas na legraci.

Dodnes se smějeme při filmových komediích Valentin Dobrotivý, Hotel Modrá hvězda nebo Přednosta stanice, které vznikaly v kulisách heydrichiády, poprav českých vlastenců a deportací českých Židů do vyhlazovacích táborů. Měl-li ale protektorát fungovat i jako levná továrna pro Německo, museli si lidé taky někdy odpočinout a zasmát se.

Tuhle možnost nenabízela jen domácí produkce. O zábavu se staralo i rozhlasové vysílání ze svobodného světa. Rozhodně ale jiným způsobem, než by si nacisté představovali. V exilu za oceánem pobývali Jiří Voskovec a Jan Werich, kteří začali pro newyorský Office of War Information, Válečnou informační službu, natáčet rozhlasové skeče. Pětiminutová pásma propojovala dialogy Voskovce a Wericha s písničkami.

Jan Werich a Jiří Voskovec

Pořady se nejprve vysílaly na krátkých vlnách z USA, ale podle všeho možnosti poslechu ve střední Evropě byly omezené. Později se proto v USA nahrané pořady vysílaly prostřednictvím BBC, jejíž vysílače byly okupovanému Československu blíž. Pravdou ale je, že na zmínky o tom, že by někdo scénky Voskovce a Wericha v Čechách poslouchal, mezi pamětníky v podstatě nenarazíte. Lidé poslouchali projevy Jana Masaryka z Londýna, někteří komunistické programy z Moskvy – ale větší ohlas skeče V+W nezaznamenaly.

„Tahle práce nás bavila, i když nám někteří američtí pokrokáři vyčítali, že pracujeme pro koloniální říši britskou,“ vzpomínal v roce 1974 Jiří Voskovec. Pětiminutových pořadů natočili Voskovec a Werich kolem dvou tisíc. Ty nejlepší z nich vyšly po válce v Československu na gramodesce s krátkou předmluvou Jana Wericha: „Učiníte jenom dobře, když při poslechu našich válečných pořadů budete mít na paměti poučku o mlčících múzách,“ řekl Werich v narážce na rčení „inter arma silent musae“.

Způsob, jakým V+W zesměšňovali prezidenta Háchu nebo pomlouvali Vlastu Buriana, neodpovídal realitě protektorátu.

Přiznal, že ne všechny pořady byly dobré nebo vtipné. „Někdy jsme se dopouštěli omylů,“ připustil také. Stačí si poslechnout třeba pořady, které vznikly v době po atentátu na Reinharda Heydricha, ve kterých V+W oslavují české hrdinství a to, že nikdo z Čechů atentátníky neprozradil. Pravda byla samozřejmě jiná. Také způsob, jakým Voskovec s Werichem zesměšňovali prezidenta Emila Háchu nebo pomlouvali Vlastu Buriana, neodpovídal realitě protektorátu.

Desítky dochovaných pořadů legendární dvojice V+W si poslechla publicistka Milena Štráfeldová. To nejlepší a nejzajímavější vybrala a okomentuje v dalším pořadu z cyklu Archiv Plus, kterému dala název A už se nácci kácí…

autor: David Hertl
Spustit audio

Související