Aby spatřil oltářní obraz vcelku, nezbyde poutníkovi nic jiného než pokleknout

22. květen 2022

V areálu Nejsvětější Trojice u Trhových Svinů stávaly až do první světové války malé lázně. Jejich konec předznamenala epidemie španělské chřipky.

Ve Vltavínu vás čeká další díl cyklu o bývalých známých a slavných, ovšem dnes už neexistujících, lázeňských centrech na jihu Čech. Už několik měsíců je postupně mapují redaktor Zdeněk Zajíček a ředitel Státního okresního archivu v Českých Budějovicích Daniel Kovář.

Oltářní obraz v kapli Nejsvětější trojice

Z jihočeských lázeňských center si všichni asi nejvíce vybavíme Třeboň, Vráž nebo Bechyni. Ale v minulých dvou až třech staletích tady bývalo několik desítek zpravidla menších, více, či méně známých lázní a lázniček.

Pokud si chcete nabrat vodu ze studánky u Trhových Svinů, které je připisován léčivý účinek, musíte dojít až ke trojboké kapli nedaleko barokního kostela. Ovšem spatřit oltářní obraz nad pramenem, to není jen tak. Dokonce zde mají i návod na to, co musíte udělat. Prozradíme jen tolik, že poutník musí nakonec pokleknout. Více si poslechněte online.

Za dalším oltářem se pak vydáme až do Rakouska, ovšem po stopách někdejšího zemského školního inspektora, malíře, vystudovaného právníka, soukromého učitele a spisovatele Adalberta Stiftera.

Kaple s pramenem u Nejsvětější trojice
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.