Achillovou patou Gagarinova letu do vesmíru byl návrat, říká publicista Tomáš Přibyl

13. duben 2021

Více než 500 lidí už se podívalo do vesmíru. A polovinu z nich osobně potkal Tomáš Přibyl, publicista, autor knih a také tisíců článků o kosmonautice. Mluvil nejen s československým kosmonautem Remkem, ale třeba i členem posádky Apolla 13.

Na kosmonautice ho podle jeho slov baví a zajímá úplně všechno. „Najdete v ní úplně všechny obory lidské činnosti. Matematiku, fyziku, chemii, to je jasné, ale třeba i archeologii, protože spousta památek byla nalezena s pomocí družicových snímků,“ připomíná.

Stále ho také fascinuje událost, od které uplynulo už šedesát let. 12. dubna 1961 vzlétl první člověk do vesmíru. Sovětský kosmonaut Jurij Gagarin tehdy obletěl Zemi v kosmické lodi Vostok 1.

„V té době nikdo nevěděl, jak bude reagovat lidské tělo, lidská psychika. Zvládne to? Neupadne třeba po startu do bezvědomí? Nebude mít problémy se srdcem? Nenahrne se mu krev do hlavy? Před ním létali psi a opice, přežili to, ale to bylo všechno, co jsme z nich mohli zjistit. Neřekli, jaké to tam bylo, na co se připravit,“ říká Tomáš Přibyl.

Čtěte také

Let podle něj ale musel být neskutečným zážitkem, i když trval necelé dvě hodiny. „Vyzkoušel si stav beztíže, pozoroval východ Slunce jako první člověk na oběžné dráze. Jinak ale čas trávil v podstatě tím, že navazoval spojení s jednotlivými pozemními stanicemi, kontroloval údaje a pak už musel zahájit brzdící manévr,“ popisuje.

Návrat na Zemi však byl pro Gagarina náročný. „Bylo potřeba před přistáním kosmickou loď správně natočit, brzdícím motorem proti směru letu, a potom zapálit ve správný okamžik na správnou dobu ve správném směru brzdící motor, aby loď začala sestupovat z oběžné dráhy a vstoupila do atmosféry,“ vysvětluje Tomáš Přibyl.

„Tohle byla achillova pata celého programu. Při prvních čtyřech zkušebních startech kosmické lodi Vostok bez posádky došlo hned u dvou k závadě na tomto systému. Tohle bylo bráno jako problém a Gagarin byl připraven v případě potřeby převzít manuálně řízení a loď zorientovat. Nebyl by tak přesný jako stroj, ale jak se tehdy říkalo, měl osm tisíc kilometrů na to, aby se trefil na území Sovětského svazu,“ dodává publicista.

Celý rozhovor s Tomášem Přibylem o prvním letu do vesmíru si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související