Adam Černý: Asijský obr Indie nad ruskou agresí váhá

19. březen 2022

Ruská válka na Ukrajině je vnímána jako převážně evropský konflikt, ale kvůli míře utrpení a kvůli rozsahu a míře sankcí se dotýká mnoha zemí ve světě.

Mezi více než třemi desítkami zemí, které se zdržely při hlasování o rezoluci Valného shromáždění OSN odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu, vynikala jedna. Byla to Indie, která sice nemá výsostné postavení jako pět stálých členů Rady bezpečnosti, ale její jedna miliarda a čtyři sta milionů obyvatel a vlastnictví jaderných zbraní z ní činí neoddiskutovatelnou velmoc, a o to má její postoj vůči Moskvě větší váhu.

Historické okamžiky

Čtěte také

Za indickou obezřetností v nejakutnějším současném světovém konfliktu je třeba vidět tradiční rivalitu vůči Číně, která letos deklarovala partnerství bez limitů s Ruskem, se kterým má Indie dlouhodobě úzké vztahy. Porušit je by za těchto okolností jen postrkovalo Moskvu blíže k Pekingu.

Těchto vazeb jsou si ve Washingtonu, který nyní buduje co nejširší alianci zemí podporujících sankce v odvětě za ruské tažení na Ukrajinu, dobře vědomi. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová proto sice prohlásila, že ohlášená indická dohoda o nákupu ruské ropy nepředstavuje překážku sankcím, zároveň ale – aniž vládu v Dillí konkrétně jmenovala – dodala, že každý má dobře zvážit, na kterou stranu se postaví v okamžiku, který se zapisuje do historie.

Premiér Naréndra Módí, kterého s ruským vládcem Vladimirem Putinem pojí přátelské osobní vztahy, nepochybně ocenil diskrétní výpomoc Moskvy při evakuaci více než deseti tisíc indických studentů z Ukrajiny, zároveň bere v potaz i širší kontext.

Obava z Číny

Čtěte také

Se Spojenými státy Indii v posledních letech sbližují obavy z rostoucí moci a vlivu Číny v regionu. A rovněž si je dobře vědoma, jak je ve světě vnímáno, když se k nynější ruské agresi jednoznačně nevysloví. Na oplátku připomíná některé protiargumenty a také fakt, že od Moskvy se nemůže jen tak snadno odstřihnout. Na výtky, že nákupem ropy posiluje útočníka, stačí odpovědět, že ruskou ropu a plyn dosud nepřestaly nakupovat některé evropské země, v první řadě Německo.

Jsou tu i ryze bezpečnostní ohledy. V minulých desetiletích vláda v Dillí nakupovala nejdříve ze Sovětského svazu a následně z Ruska velké množství zbraní, které představují více než čtyři pětiny výzbroje indické armády. Pokud by obchody s Moskvou najednou ustaly, bojeschopnost této asijské velmoci by mohla být v krátkém čase ochromena.

Adam Černý

Jak se však bude zvyšovat tlak na Rusko, který dennodenně posilují obrazy zkázy z Ukrajiny, porostou i výzvy vládě v Dillí, aby zaujala jednoznačnější postoj. Je paradoxem, že stejnou měrou stejným výzvám bude čelit i historický rival Indie – Čína.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související