Adam Černý: Čínská policie bdí nad krajany ve světě

30. říjen 2022

I na sjezdech politických stran to někdy bývá jak na svatbě či kulatých narozeninách. Do oslav se zčistajasna prodere cosi nepatřičného. Podobně v závěru XX. sjezdu čínských komunistů, když vedení v čele se Si Ťin-pchingem, zvoleným již potřetí, a tím možná i doživotně, spokojeně tleskalo, Číňané a celý svět začali přetřásat, cože se to před televizními kamerami přihodilo bývalému prezidentu Chu Ťin-tchaovi, že ho strážci museli vyvést od předsednického stolu ze sálu.

Epizodu měla zažehnat oficiální verze, že politik navzdory křehké kondici trval na své účasti, ale zdravotní indispozice se ukázala silnější.

Čtěte také

Sotva si inovované stranické a státní vedení, do kterého novodobý vládce říše středu povýšil své stoupence, vzájemně pogratulovalo ke zdárnému průběhu sjezdu, vynořila se další mrzutost. Nizozemské úřady ohlásily vyšetřování, jak to, že si Čína v zemi zřídila nejméně dvě policejní stanice, které navíc podle televize RTL vyvíjejí nátlak na čínské exulanty.

Mluvčí ministerstva zahraničí v Pekingu existenci stanic popřel, aby jedním dechem dodal, že jde o střediska poskytující krajanům nezbytné služby, jako například vydání nových místo prošlých řidičských průkazů.

Ku prospěchu všech?

Protože mrzutosti rády chodívají pospolu, vedení irské diplomacie oznámilo, že tamní čínská ambasáda obdržela pokyn, aby v Dublinu jedno takové centrum rovnou zavřela. Nejedná se o dvě vzájemně izolované epizody, protože irské úřady oznámily, že se o průběh vyšetřování v Nizozemsku zajímají.

Čtěte také

Nelegální policejní stanice jsou součástí dlouhodobých snah Pekingu kontrolovat a ovládat krajany po celém světě. Podle zprávy španělské nevládní organizace Safeguards Defenders z minulého měsíce podobná centra vyvíjející nezákonné aktivity na cizím území existují v několika desítkách zemí, z toho v tuctu členů Evropské unie. Deník N ve spolupráci s projektem českých sinologů Sinopsis doložil, že dvě taková působí i v Praze.

Pekingské úřady rozehrávají kartu se dvěma stranami, když existenci nelegálních policejních center v zahraničí popírají a zároveň prohlašují, že jde o instituce, které poskytují užitečné služby krajanům nebo napomáhají, aby se do Číny vrátili pachatelé trestných činů.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Máme tu před sebou janusovskou podobu dnešní komunistické Číny, která tvrdí, že se stará o své záležitosti ku prospěchu všech, a ve skutečnosti usiluje rozšířit svou moc a vliv, kde jen může, a to i na území cizích států i za cenu vědomého porušování zákonů.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio