Adam Černý: Dvojsečný odkaz Nicoly Sturgeonové

21. únor 2023

Málokterý politik by mohl mluvit tak přesvědčivě o svém úspěchu jako dlouholetá skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Její největší výkon se však stal zároveň příčinou, proč po osmi letech v čele vlády svou funkci opouští. Její politický odkaz je rozporný.

Ze Skotské národní strany sice udělala pochodem za nezávislost ve své domovině dominantní politickou sílu, tento pochod se obrazně řečeno zastavil před branami poté, co se v referendu roku 2014 většina Skotů vyslovila, že chtějí ve Spojeném království setrvat.

Čtěte také

Výřečná Nicola Sturgeonová by namítla, že jedno hlasování nemůže tažení zastavit, zvláště po jiném referendu, které v roce 2016 rozhodlo o odchodu Británie z Evropské unie. Členství v ní většina Skotů podporovala, odtud argument, že jejich vlast je od kontinentální Evropy odloučena proti jejich vůli a že po brexitu nastaly ve srovnání s rokem 2014 nové okolnosti, což je důvod k novému hlasování.

V pozadí stála naděje, že chaos provázející brexit pod vedením konzervativců, kteří vyměňovali obyvatele premiérského sídla v londýnské Downing Street jako na běžícím pásu, se v dalším referendu o nezávislosti promění v hlasy potřebné k zisku rozhodující většiny.

Bez jasného nástupce

Cestu k novému hlasování zatarasilo loňské rozhodnutí Nejvyššího soudu v Londýně, podle něhož jej skotský parlament nemůže vyhlásit jednostranně. Nicolu Sturgeonovou tak sice mohlo těšit, že nezávislost, která v době, kdy jako šestnáctiletá vstupovala do Skotské národní strany, vypadala jako těžko dosažitelný cíl, dostala coby premiérka takřka na dosah ruky, ale marná sláva vytoužený cíl nadále uniká.

Čtěte také

Nejen to. Tím, že z nezávislosti udělala dominantní politické téma, dokázala skotská premiérka značnou část společnosti mobilizovat, zároveň ji však také štěpit. Vůdkyně Skotské národní strany rovněž nedokázala přesvědčivě vysvětlit, jak by řešila komplikované otázky spojené s odchodem ze Spojeného království, například jak zřídit vlastní měnu.

Diskuse tak paradoxně vykazovala podobné rysy jako debaty o brexitu, v nichž dodnes není jasno, jak zřídit jasnou hranici mezi severem a jihem irského ostrova a zároveň jejím zřízením nenadělat více škody než užitku.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Když nyní Nicola Sturgeonová odchází, zůstává po ní obraz výmluvné a výkonné političky, ale bez jasného nástupce či nástupkyně. Pokud se vbrzku nenajde, mohla by se ve Skotsku otevřít příležitost pro britské labouristy, kteří by se, pokud by vystřídali nyní vládnoucí konzervativce, mohli více věnovat tématům, která odcházející premiérka v tažení za nezávislost opomíjela, jako je kvalita veřejné správy, školství či zdravotnictví.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.