Adam Černý: FBI a MI5 společně varují před špionáží Číny

9. červenec 2022

Není to tak dávno, co jméno šéfa britské rozvědky nebylo veřejnosti vůbec známo, ať už z obecných důvodů utajení, nebo čistě s ohledem na místní tradice zdrženlivosti. Po více než sto deseti letech existence se ale zvyky MI5, jak je ve stručnosti nazývána, mění, mimo jiné i proto, že se mění povaha hrozeb, kterým Spojené království čelí.

Přesto působilo poněkud nezvykle, když vystoupili šéfové americké federální vyšetřovací služby a britské rozvědky, aby společně varovali před „bezprecedentním rozsahem špionáže a vlivových operací“, které v posledních letech uskutečňuje Čína. Podle Christophera Wraye a Kena McCalluma komunistická mocnost představuje z dlouhodobého hlediska největší hrozbu hospodářské a národní bezpečnosti. Varování dodávalo váhu, že jej přednesli veřejně v londýnském sídle MI5 před auditoriem složeným z obchodníků a finančníků.

Čtěte také

Co přimělo oba šéfy zpravodajských služeb k tak nezvyklému kroku? Je to právě rozsah a intenzita skrytých operací, které podle ředitele MI5 Kena McCalluma v posledních letech nebývale vzrostly. Ve srovnání se stavem před čtyřmi roky britská rozvědka nyní vede sedmkrát více vyšetřování týkajících se utajovaných aktivit Číny. FBI uvádí, že v roce 2020 ve Spojených státech otevírala vyšetřování týkající se špionáže Číny každých deset hodin.

Peníze strany

Čtěte také

Podle Američanů a Britů se Číňané zaměřují na dva typy cílů. Jedním je získávání špičkových technologických znalostí a druhým jsou vlivové operace. Letos v lednu MI5 veřejně upozornila na aktivitu britské advokátky čínského původu Christine Ching Kui Lee, která si vybudovala řadu kontaktů uvnitř Dolní sněmovny především díky štědrým dotacím oficiálně od soukromých dárců z Číny a z Hongkongu, ve skutečnosti však pocházejících z fondů oddělení jednotné fronty ústředního výboru komunistické strany, které patří k nejdůležitějším složkám stranického aparátu.

I v tomto případě MI5 zvolila výjimečný postup, když své varování zveřejnila. Vedle tohoto čínského případu tak učinila v minulosti pouze jednou a varování se tehdy týkalo Ruska. Čínské špionážní operace zaznamenala rovněž Austrálie, která už před deseti lety odhalila snahu proniknout do telekomunikačních infrastruktur, když bylo zjištěno, že aktualizace softwaru od firmy Huawei v sobě ukrývala utajovaný vir.

Adam Černý

Svým neobvyklým vystoupením chtěli šéfové FBI a MI5 dodat váhu společnému varování před rostoucím vlivem Číny. Ten je patrný zvláště v posledních deseti letech, kdy se do čela státu a komunistické strany dostal Si Ťin-pching.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Související