Adam Černý: Koronavirus poprvé i v Severní Koreji, už oficiálně

17. květen 2022

Jediná komunistická dědičná monarchie, Severní Korea, se ráda pyšní mnoha věcmi, i když důvody k hrdosti bývají většinou pochybné, pokud se o nějakých dá vůbec mluvit. Prostému lidu jsou například předkládány na oficiálních výstavách spotřební předměty jako důkazy vyspělosti domácí produkce, kde však při bližším ohledání rychle vyplyne, že pocházejí z Číny nebo Japonska.

Poněkud přesvědčivěji působí demonstrace síly na vojenských přehlídkách, kde se předvádějí rakety schopné nést atomové hlavice.

Čtěte také

Ještě působivější bývají testy těchto zbraní hromadného ničení, kterými Severní Korea oficiálně demonstruje, že je schopna zasáhnout své nepřátele. I tady výsledky zkoušek vzbuzují stejnou měrou obavy, když dolet raket schopných nést jaderné hlavice sahá až k západnímu pobřeží Spojených států, ale i pochybnosti, když raketové testy nevycházejí podle plánů.

Jedno prvenství na zeměkouli bylo až dosud zcela unikátní. Až donedávna Severní Korea hlásala, že nezaznamenala ani jeden případ infekce některou z variant koronaviru, který v minulých více než dvou letech způsobil miliony úmrtí na celém světě. Nyní vedení vládnoucí Korejské strany práce, vedené nejvyšším vůdcem Kim Čong-unem, vnukem zakladatele dynastie Kim Ir-sena, přiznalo první případy nemoci covid-19, konkrétně varianty omikron.

Zranitelní obyvatelé

Jak se to mohlo přihodit v zemi, která se od propuknutí nákazy v sousední Číně ještě více izolovala, takže se prakticky od vnějšího světa odřízla, a to i za cenu drastických dopadů na vlastní anemickou ekonomiku, kterou v minulých letech navíc sužovala sucha i povodně?

Čtěte také

Oficiální verze mluví o nedbalosti odpovědných pracovníků, pravdě podobnější bude selhání podfinancovaného a nedostatečného zdravotního systému a v nemenší míře i důsledky politiky severokorejského vedení, které v zemi, která spolu s africkou Eritreou jako jediná na světě nespustila žádný preventivní očkovací program, dokonce ani nepřijalo nabídky vakcín ze sousední Číny.

Důsledky této neprozíravosti nelze dohlédnout. Pokud se koronavirus navzdory striktní celostátní uzávěře rozšíří, může zásadně postihnout obyvatele Severní Koreje, jejichž velká část je zranitelná vzhledem k dlouhodobé nedostatečné výživě, a to tím spíše, že v zemi je už nyní nedostatek respirátorů, natožpak dostatečný počet specializovaných zařízení, schopných poskytnout nemocným odpovídající péči.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Mýlil by se, kdo by čekal, že stalinistické vedení má nyní starost hlavně a jedině o odvrácení náhlé a rozsáhlé hrozby. Severní Korea v těchto dnech s obvyklou rituální hrdostí oznámila další úspěšné raketové testy.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio