Adam Černý: Macron chová naději na prezidentskou většinu

22. květen 2022

Až do páteční šesté hodiny odpolední byl čas se rozhodnout. Tehdy byla poslední chvíle, kdy se ve Francii mohli nechat zaregistrovat kandidáti do červnových voleb do Národního shromáždění, které rozhodnou, zda reformní plány staronového prezidenta podpoří i poslanecká většina, sestavená ze sdružení stran a hnutí pod novou značkou Ensemble! neboli Společně!

Měsíc poté, co Emmanuel Macron oslavil své znovuzvolení, a měsíc předtím, než z hlasovacích uren vypadne odpověď, už může doufat, ale s vědomím, že rozhodne až neděle 19. června.

Čtěte také

Průzkumy veřejného mínění předpovídají, že prezidentská většina nebude tak silná jako před pěti lety, ale přece jen dostatečná. Jak je to možné, když součet největších oponentů převyšuje skóre Macrona z prvního kola prezidentské volby?

Vysvětlením je kombinace dvou faktorů. Prvním je dvoukolový volební systém, který sice do finále pouští každého, kdo dokáže překročit 12,5 procenta, ale vzhledem k tomu, že tato jedna osmina hlasů se počítá ze všech zaregistrovaných voličů, tak při menší volební účasti práh, který je nutno překročit, leží citelně výše. Proto se v minulosti obvody, kde se o výhru utkávali tři soupeři, zpravidla daly počítat na prstech jedné ruky a v celkovém počtu 577 poslaneckých míst nehrály zásadní roli.

Nejsilnější hlas opozice

Čtěte také

Ve chvíli, kdy se o ten či onen mandát utkají dva finalisté, vítězí logika „rozhoduji se, koho chci vyřadit“, a proto menší šanci má ten, kdo neumí spojovat. To oslabuje vyhlídky krajně levicového bloku i populistické pravice, které se sice neliší v touze porazit či alespoň oslabit Macrona, ale jejichž vzájemný odpor je ještě silnější.

Proto Marine Le Penová, vůdkyně populistické pravice, raději ani nahlas nezmiňovala, že by jejím cílem bylo získat v Národním shromáždění většinu – to si naopak jako metu vytyčil lídr levicového bloku Jean-Luc Mélenchon. Když ti dva spolu – a to tvrdě – soupeří, nemohou proti Macronovi své síly spojovat. Ve skutečnosti půjde o to, který z nich bude mít nárok mluvit jako nejsilnější hlas opozice v Národním shromáždění.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Pokud by se za měsíc potvrdily nynější trendy, prezidentská většina by mohla dosáhnout 290 až 330 poslanců, zatímco Mélenchonův Nový lidový, socialistický a ekologický svaz by mohl počítat se 160 až 180 mandáty a lepenisté by se museli spokojit s 35, nanejvýš 65 poslanci. Ještě menší zastoupení vychází z průzkumů tradiční pravici, která by tak s pětiletým odstupem následovala umírněnou levici.

Tyto předpovědi potvrdí, anebo vyvrátí voliči ve dvou červnových kolech a teprve konečné výsledky rozhodnou, zda čerstvě představená ministerská sestava se stane definitivní, anebo zda se tato jména včetně premiérky Elisabeth Borneové vytratí.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio