Adam Černý: Prezident Si si chválí pravou demokracii v Hongkongu

4. červenec 2022

Před pětadvaceti lety to vypadalo jako pozoruhodný pokus. Spojené království předalo správu Hongkongu komunistické Číně s dohodou, že někdejší britská kolonie si po půlstoletí, tedy až do roku 2047, zachová výdobytky z minulé éry jako nezávislé soudnictví nebo svobodná média. Nějaký čas to vypadalo, že experiment „jedna země, dva systémy“ může fungovat.

Bylo tomu tak například i proto, že v samotné Číně přežíval vliv otce reforem Teng Siao-pchinga, který sice dbal o zachování mocenského monopolu komunistické strany, ale v jiných oblastech, hlavně ekonomických, místo čisté ideologie razil pragmatismus podle zásady, že není důležité, zda je kočka černá, či bílá, ale zda chytá myši.

Čtěte také

Když se nynější komunistický vládce Si Ťin-pching rozhodl po měsících poznamenaných restrikcemi proti koronavirové nákaze poprvé vydat za hranice kontinentální Číny, vybral si Hongkong, nacházející se právě uprostřed půlstoleté lhůty, stanovené při převzetí správy autonomní oblasti.

Od jeho oficiálního projevu u takové příležitosti se těžko daly čekat pochybnosti, míra triumfalismu však byla zarážející. „Po návratu do mateřské země se vlastenci v Hongkongu stali pány svých záležitostí a lidé v Hongkongu jej spravovali s vysokou mírou autonomie, což byl začátek pravé demokracie,“ prohlásil prezident Číny a šéf komunistické strany.

Lidé loajální Pekingu

Pohled na Viktoriin přístav, kde se oficiální jubilejní ceremonie odehrávala, nabízel řadu důkazů o povaze takové pravé demokracie. Nejen přístav, ale i celé město bylo pod dohledem tisíců uniformovaných i tajných policistů a po spontánně nadšených davech ani potuchy.

Čtěte také

Život v dnešním Hongkongu je na hony vzdálen době, kdy odcházela britská správa. Především posledních deset let, kdy je v Číně u moci Si Ťin-pching, zesiloval tlak komunistického režimu na život v autonomní oblasti.

Když před dvěma lety městem otřásaly masové protesty zastánců demokratických svobod, Peking městu vnutil zákon o národní bezpečnosti a výsledná bilance je vysvědčením Si Ťin-pchingovy „pravé demokracie“. Svobodná média byla pozavírána a v místním zastupitelském sboru jsou už výhradně lidé loajální Pekingu, zatímco stoupenci demokratických svobod jsou za mřížemi anebo v nucené emigraci.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Jak vypadá správa města v rukou vlastenců, které si pochvaloval Si Ťin-pching, dokládá postava Johna Lee, který v čele správy města střídá Carrie Lamovou. Jako policista se John Lee vypracoval až na šéfa bezpečnosti a dohlížel na zatýkání protestujících a čistky v médiích. Právě ten se nyní neostýchá mluvit o „nové kapitole Hongkongu“, který je tak svobodný a vyspělý, jako vždy býval.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio