Adam Černý: Summit G20 ukázal slabší vliv Západu

19. listopad 2022

Vrcholná schůzka se zkratkou G20 si vysloužila přezdívku „miniOSN“, protože se skládá ze zemí zahrnujících dvě třetiny světové populace a čtyři pětiny světové hospodářské produkce. Od svého vzniku v roce 1999 v ní mělo silné slovo sedm států hlásících se k Západu, které spojují stejné či podobné názory a hodnoty. Nynější summit G20 na indonéském ostrově Bali poskytl odlišný obrázek.

Čtěte také

Do závěrečného komuniké, jehož přijetí dlouhou dobu viselo na vlásku, se sice podařilo prosadit větu, že většina účastníků odsuzuje hrozbu silou nebo její použití, a to zvláště co se týče jaderných zbraní, což byl odkaz na ruskou agresi vůči Ukrajině. Ale už samotný fakt, že Moskva nebo prezident Vladimir Putin nebyli přímo jmenováni, ukazuje, že hostitelská Indonésie nebo Čína či Indie neměly zájem postavit se jednoznačně na jednu ze stran sporu, který Rusko nejdříve traktovalo jako „speciální vojenskou operaci k denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny“ a kterou dnes vykresluje jako střet se Západem.

Indonéský prezident Joko Widodo vysvětlil svůj názor následovně: „Nechceme být pěšákem v nové studené válce.“ Takové sdělení zní paradoxně až příliš skromně, protože jej pronesla hlava čtvrtého nejlidnatějšího státu světa, navíc s ekonomickým tempem kolem pěti procent ročně.

Čtěte také

Zmíněná věta odráží chuť a vůli zemí jako Indonésie, ale i Brazílie či Jižní Afrika nebo Indie prosazovat své názory, které se nemusejí shodovat s názory a zájmy Západu. Proti tomu však například francouzský prezident Emmanuel Macron namítá, že nejde o to, vybrat si mezi Západem a Východem, ale o dodržování Charty OSN.

Potíž je v tom, že ti členové G20, kteří by se rádi distancovali od členů G7, představují ne zcela sourodou skupinu. O to složitější je a bude pro Západ získávat je na svou stranu v tak zásadních konfliktech, jako je ten současný na Ukrajině.

Složité rozhodování

Země zastupující takříkajíc globální Jih se domnívají, že není důvod, proč by se v něm měly stavět na tu či onu stranu, zároveň však nemohou zůstat neutrální, když důsledky války na Ukrajině bezprostředně pociťují například na raketově rostoucích cenách potravin nebo energie. To je ostatně i důvod, proč řada členů G20 na Bali podpořila prodloužení dohody o uvolnění vývozu ukrajinského a ruského obilí, sjednané v červenci v tureckém Istanbulu.

Adam Černý

Následující roky se zdají příznivé spíše státům, které jsou členy G20, ale už ne G7. Po letošním summitu v Indonésii příští bude hostit Indie, o rok později Brazílie a potom Jižní Afrika, tedy země, které jsou vůči Moskvě vstřícnější než Západ. Pokud převáží jejich vidění světa, bude to náznak, že v příštích letech směřování světa ovlivní „miniOSN“, v němž Západ bude mít slabší slovo.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.