Adam Černý: Válka na Ukrajině zvyšuje Macronovy šance na znovuzvolení

6. březen 2022

Postup byl od počátku zřejmý. Od loňského podzimu stavěl Emmanuel Macron svou obhajobu prezidentského úřadu na domácím ekonomickém oživení a na roli evropského lídra uvolněné po odchodu Angely Merkelové z německého kancléřství. Jasné bylo i rámování.

Ohlásit kandidaturu co možná nejpozději, aby ho co nejméně omezovala pravidla předvolební kampaně, určující stejný mediální prostor pro všechny uchazeče.

Čtěte také

To vše posilovalo vyhlídky na úspěšnou obhajobu prezidentského úřadu a hrubé porušení mezinárodního práva, které představuje invaze na Ukrajinu nařízená Vladimirem Putinem, je ještě umocnilo.

Před přepadením Ukrajiny si Emmanuel Macron musel vyslechnout řadu kritik, že se snaží konejšit nabroušeného útočníka i pokusnými balonky s nápisem „finlandizace“, ty však dokázal vytlačit obratem k ráznějšímu postupu včetně vyslání francouzských vojáků do Rumunska, které spolu s Moldávií představuje kritický prostor na jihovýchod od Ukrajiny. I nynější telefonáty do Kremlu jsou vnímány už ne jako slabost, ale jako varovné vzkazy, že Západ může sankce za invazi ještě vystupňovat.

Vyhrocená atmosféra

Z domácího hlediska vyhlíží Macronova ukrajinská politika jako zcela efektivní. Vzhledem k trvajícímu rozkladu levice se trojice nejvážnějších vyzyvatelů nachází na pravici a vedle Marine Le Penové, Valérie Pécressové a Erika Zemmoura vypadá úřadující prezident ve vztahu vůči Kremlu takřka jako jestřáb.

Čtěte také

Prvně jmenovaná má sice nyní největší vyhlídky prosadit se do prezidentského finále, její renomé však poškozují vztahy s Vladimirem Putinem. Proto nakvap nechává likvidovat brožuru už nachystanou k distribuci, kde velká fotografie z přijetí Marine Le Penové v Kremlu už nevypadá jako důkaz státnického rozměru a mezinárodního respektu, ale jako špinavý flek na vlastní reputaci.

Pravděpodobnost Emmanuela Macrona na znovuzvolení se za současných okolností vyšplhala až na takřka 90 procent, to však neznamená, že má výhru v kapse.

Předseda Syndikátu novinářů ČR Adam Černý

Jak se bude vyvíjet a jak nakonec dopadne válka na Ukrajině, není vůbec zřejmé a obhájce prezidentského úřadu si nemůže dovolit udělat chybu, protože ve vyhrocené atmosféře i ty menší mohou dostat zásadní význam. Nelze rovněž přehlédnout, že finále voleb se bude konat ve druhé polovině dubna, kdy se bude projevovat i druhá strana sankcí proti Putinovu režimu, kterou voliči pocítí, například když budou u pump tankovat benzín či naftu.

Autor je předseda Syndikátu novinářů ČR

autor: Adam Černý
Spustit audio