Adam Plachetka zpívá Biblické písně

19. květen 2014

Mladý český pěvec Adam Plachetka, působící ve Vídeňské státní opeře, nadchl publikum festivalu Pražské jaro. Zpíval Dvořákovy Biblické písně a scény ze Smetanových oper. Stejný program, jaký za doprovodu zlínských filharmoniků zazněl druhou květnovou sobotu v Rudolfinu, spolu už uvedli 24. dubna ve Zlíně. A právě záznam tamního koncertu vysílá Vltava 19. května večer.

Vysíláme 19. května ve 20:00 hodin.

Basbarytonista mezinárodního renomé Adam Plachetka, v současnosti sólista Wiener Staatsoper, nabízí posluchačům v záznamu recitálu s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín a dirigentem Robertem Jindrou celý písňový cyklus na žalmové texty z Kralické bible od Antonína Dvořáka a výběr z operního díla Bedřicha Smetany, v současnosti méně hraného – árie z oper Čertova stěna, Tajemství, Dalibor a Libuše. Plachetka není zatížen interpretačními klišé, proto jeho pěvecký projev poodhaluje i nové rozměry Smetanových operních partitur. V přestávce koncertu nabídneme rovněž krátký rozhovor s umělcem.

Málokterý z našich pěvců se tak rychle etabloval ve vrcholném operním světě, jako devětadvacetiletý Plachetka, absolvent Pražské konzervatoře a mimo jiné vítěz Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. Letos v červnu ho čeká debut v milánském divadle La Scala v Mozartově opeře Cosi fan tutte, v únoru 2015 má debutovat jako Masetto v Mozartově Donu Giovannim v newyorské Metropolitní opeře.

Mozartovské postavy patří k Plachetkovým parádním úlohám, jak ukazuje mimořádný úspěch jeho Dona Giovanniho ve Vídeňské státní opeře, kde je členem souboru od roku 2010, i debut v londýnské Covent Garden v roli Masetta, kterého zpíval už také na Salcburském festivalu. Mozarta v několika uplynulých sezónách opakovaně ztvárnil i v pražském Národním divadle, kde debutoval roku 2005 a kde také zazářil v Händelově opeře Rinaldo. Sólista vyhlíží i směrem k dalším interpretačním úkolům, včetně rolí v českém repertoáru.

Spustit audio