Adventní koncert Městského dechového orchestru v Červeném Kostelci dvakrát vyprodal divadlo

10. prosinec 2018

Dechová hudba byla v Červeném Kostelci založena v roce 1863. Letos tedy slaví 155 let. K těmto významným narozeninám orchestr nadělil sám sobě a především svým příznivcům unikátní program na druhý adventní víkend. Atmosféru koncertu pro vás v reportáži zachytila Romana Pacáková. 

Do posledního místečka dvakrát po sobě obsazené hlediště Divadla J. K. Tyla v sobotu nadšeně aplaudovalo muzikantům, sólistům a dětem z Tanečního oddělení ZUŠ Červený Kostelec.

Pod adventním koncertem Městského dechového orchestru v Červeném Kostelci jsou letos podepsané hned tři inspirativní dámy. Nejen kapelnice, dirigentka orchestru Hana Řezníčková Kukulová, ale také učitelky Tanečního oddělení ZUŠ Červený Kostelec Blanka Rejholdová a Jana Faltová.

Adventní koncert Městského dechového orchestru v Červeném Kostelci dvakrát vyprodal divadlo

Společně připravily pohádkový hudebně-taneční program s názvem Ledové království. Podle ovací, kterých se všem účinkujícím od diváků po skončení představení dostalo, to bylo šťastné spojení.

Diváci viděli celý známý příběh o dvou princeznách, sestrách Anně a Elze, inspirovaný pohádkou Sněhová královna od Hanse Christiana Andersena. Na jevišti hrál orchestr, na forbíně tančily děti a svou důležitou roli zde sehrál také dědeček v podání herce červenokosteleckého DS NA TAHU Pavla Labíka, který vyprávěl pohádku své vnučce (Marie Mastíková) a tím posouval děj příběhu. V sólových pěveckých partech se představila Lenka Lautschová.

Šicí stroj tam byl dřív v každé rodině. Dnes se v Červeném Kostelci rodí budoucí módní návrháři

Hana Košutová a Aneta Hornychová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dnes si budeme povídat hodně o módě a také o tom, kde se svému řemeslu učí budoucí švadleny, módní návrhářky a stylisté. Protože v Královéhradeckém kraji jednu takovou skvělou školu máme. Je to Centrum textilních technologií a oděvní tvorby Červený Kostelec. 

Městský dechový orchestr v Červeném Kostelci má už bezmála deset let ve svém čele ženu - kapelnici a dirigentku Hanu Řezníčkovou Kukulovou, která se nebojí experimentovat, obohatila repertoár o nové moderní skladby a jejím hlavním cílem je nejen pokračovat v tradici, ale hlavně získat pro dechovou hudbu nové mladé hudebníky. V současné době kapela potřebuje hlavně žestě.

Pro orchestr už za ta léta připravila nejedno překvapení. Každý koncert se snaží obohatit novým nápadem a tak vznikají často spíš projekty, které divákovi nabídnou ještě trochu více než klasické koncerty.

Adventní koncert Městského dechového orchestru v Červeném Kostelci dvakrát vyprodal divadlo

A překvapení často bývají i samotní muzikanti, kteří finální podobu akce vidí často poprvé až na jevišti. Je to někdy trochu dobrodružství, ale jak říká paní kapelnice, už ji znají a důvěřují jí, protože to vždycky dobře dopadne.

Na jaro roku 2019 už se jí v hlavě rodí další plán - měl by to být program „Ein Kessel Buntes" pod širým nebem v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla a možná i následná after party.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související