Agatha Christie? Nadčasové detektivky, ale i neobvykle peprné narážky na Hitlera

9. srpen 2021

Více než dvě miliardy. Nejméně tolik knih koluje po světě se jménem autorky Agatha Christie. V tomto směru ji překonal už jen William Shakespeare, a oba pak Bible.

Agatha Christie, vlastním jménem Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová, rozená Millerová, se narodila 15. září 1890 v Torquay. Zemřela 12. ledna 1976 v britském Winterbrooku.
Připravil: David Hertl
Premiéra: 1. 10. 2020

Jako nejprodávanější spisovatelka na světě se Agatha Christie dostala i do Guinessovy knihy rekordů. Bylo možné psát ve 20. století knížky – byť detektivní romány – bez toho, aby se v nich odrazily aktuální události?

Pravověrní čtenáři detektivek Agathy Christie (1890−1976) znají Hercula Poirota nebo slečnu Jane Marpleovou. Těch zajímavých postav má ve svých románech a povídkách zástupy.

Míň známý hrdina August Herzlein

Ale jen skuteční fajnšmekři budou znát Augusta Herzleina. Objevuje se v povídce Únos Kerbera, která nepostrádá mimořádně pronikavou zápletku. Vznikla před začátkem 2. světové války a zajímavá je i tím, že Agatha Christie nedala za svého života souhlas s jejím publikováním.

Agatha Christie v Nimrudu v roce 1950 obklopena archeology. Po její pravici stojí Donald Wiseman, na druhé straně jsou Max Mallowan a Neville Chittick

Povídka je totiž prošpikována neobvykle peprnými narážkami na Adolfa Hitlera, který se ukrývá právě pod jménem August Herzlein. Poprvé se mohli čeští čtenáři s tímhle málo známým dílkem seznámit v roce 2010, kdy vyšly Utajené zápisky Agathy Christie. Rozhodně to ale nebyl jediný „průnik“ slavné spisovatelky do politiky.

Poirot = belgický uprchlík

Už osobnost samotného Hercula Poirota je tématem navýsost politickým: Poirot je přece hrdý Belgičan žijící v Londýně, který nesnáší, když si ho lidé pletou s Francouzem.

Agatha Christie jej „vymyslela“ v době, kdy žila v jihoanglickém Torquay. Město bylo za 1. světové války plné belgických uprchlíků, mezi kterými ji zaujal belgický policista ve výslužbě. Postavení uprchlíků v zemi, ovládané silnou střední vrstvou, vůbec nebylo jednoduché.

Agatha Christie

Podobných odkazů na svět politiky můžete v knížkách Agathy Christie najít víc.

„Sousedé slečny Marpleové se nejednou dokáží přít o názory labouristů a konzervativců. Sama Agatha Christie byla doslova odchována britským impériem, zároveň ale byla svědkem jeho postupného rozpadu. To se v jejím díle odráželo, i když velmi málo. Spíše jde o nadčasové čtení. Právě proto je tolik oblíbená,“ říká publicistka Zuzana Marková, která chce i o těchto méně známých souvislostech hovořit v pořadu Portréty.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. Připravil David Hertl. 

autor: David Hertl
Spustit audio

Související