Agnetha Fältskog: Walk In The Room

25. září 2022

Blondýna s dokonalou postavou, zpěvačka, která na pódiu působila jako magnet. Bylo jí 23 let, když začala její hvězdná kariéra ve skupině ABBA. Jmenuje se Agnetha Fältskog a dnes přiznává, že všechna sláva jí zničila život.

Švédka Agnetha Fältskog byla úspěšnou sólovou zpěvačkou hned, jak natočila svůj první singl v říjnu 1967. O dva roky později se v jednom televizním pořadu setkala se svým budoucím manželem Björnem Ulvaeusem a zamilovala se do něj. Vzali se a netušili, že jim jejich lásku vezme sláva a popularita, i když spolu budou mít dvě děti.

Moc šoubyznysu byla ale silnější. Agnetha Fältskog se hned v začátcích skupiny ABBA stala opravdovým sexsymbolem. Její půvabná tvář, krásná postava a ideálně tvarované pozadí přiváděly fanoušky do varu. Jenže dnes Agnetha Fältskog přiznává, že všechna ta sláva jí vlastně zničila život. Skupina ABBA byla svého času skutečným fenoménem, populárním na celém světě, prožívala mánii, byla úplně všude. Tíha popularity spočívala na ženách – chlapi psali písničky, ony je prodávaly. Hvězda skupiny ABBA, blondýnka Agnetha Fältskog, však propadala stále častěji depresím. „Fanoušci byli až hysteričtí. Nakonec jsem se bála vystupovat a raději jsem točila ve studiu,“ vzpomíná na časy, kdy se sláva měnila v bolest.

ABBA skončila v roce 1982 a Agnetha neměla zájem v této drtivé mašinérii pokračovat. A to trvá dodnes. „Nemám zájem se objevovat v televizi nebo v tisku. Nikde. Hodně lidí si myslí, že si kolem sebe schválně snažím vytvořit auru tajemna. Ale to já opravdu nechci. Jsem už tím vším předávkovaná. Chci být sama,“ řekla před několika lety a na jejím rozhodnutí se od té doby nic nezměnilo, i když se ročně stále prodají asi tři milióny alb skupiny ABBA.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.