Akademici ve Vestci otestovali stovky vzorků na koronavirus a pracují na nové metodě testování

8. duben 2020

V laboratořích ve Vestci u Prahy probíhá za nejpřísnějších opatření testování vzorků na nový koronavirus. Potvrzení pozitivního výsledku trvá dva dny.

Akademická pracoviště musejí před testováním přizpůsobit své prostory a sestavit speciální týmy. Už se to podařilo například v BIOCEVu, společném pracovišti Akademie věd a Univerzity Karlovy. Analyzovali zde už více než 500 vzorků.

Předání vzorku jak z detektivky

Do vyhrazeného prostoru u bočního vchodu Biotechnologického a biomedicínského centra se několikrát denně z pražských nemocnic a domovů pro seniory přivážejí vzorky pro testování na Covid-19.

Pokud je výsledek pozitivní, čeká se ještě jeden den na jeho potvrzení.

Řidič sem přijede s infekčními vzorky a zavolá na telefonní číslo, které je u dveří. Hned za nimi je umístěn mrazák s teplotou -80 °C, kde je možné vzorky uchovat.

S odebranými vzorky se pracuje ve speciální infekční laboratoři, ve které se izoluje RNA. Pak putují do PCR laboratoře.

Do hermeticky uzavřené části se dostane pouze tým BIOCEV Covid 19. „Zde pracujeme s infekčními vzorky,“ říká mluvčí Petr Solil. „Na obrazovce právě vidíte, že teď probíhá proces izolace RNA.“

V laboratoři jsou dva týmy a laboranti v ochranných oblecích a se štítem na hlavě pracují v laminárních boxech. Lidé jsou rozděleni do tří skupin a naznačuje to i rozdílná barva jejich oblečení. Mají modrý či bílý overal nebo zelené pláště.

Laboranti v ochranných oblecích a se štítem na hlavě pracují v laminárních boxech.

„Ti nejohroženější pracují ve světle modrých,“ vysvětluje ředitel Biotechnologického ústavu Bohdan Schneider. „Administrativní pracovníci jsou ve tmavě zelených, ti vzorky odebírají. Práce s infekčním materiálem vyžaduje velmi zodpovědný přístup, ale jsou tady lidé, kteří s viry rutinně pracují mnoho let,“ doplňuje Schneider

Rychlost, s jakou se podařilo zorganizovat naše týmy, na mě udělala obrovský dojem. Nebylo by to možné bez dlouhodobé zkušenosti našich lidí.


Bohdan Schneider

Zde se rozhoduje o výsledku

Druhou část analýzy má na starosti tak zvaný PCR tým. „Tady probíhá příprava ’master mixu’, do kterého se vloží vzorek už ve formě izolované RNA,“ popisuje vedoucí týmu Lucie Langerová. „V přístrojích je nahřívací destička, která poměrně rychle střídá teploty, a tím probíhá reakce.“

Porovnávání křivek v grafu z analýzy.

„Ve výsledném grafu vidíme zesílené křivky a například tyto dvě jsou pro nás stoprocentně pozitivní,“ popisuje Langerová. „Další dvě se jistému výsledku jenom blíží. Pokud by všechny čtyři vypadaly podobně jako ta první, je vzorek jasně pozitivní, ale i tak bychom to druhý den ještě potvrzovali přesnější analýzou.“

Práce se vzorkem tedy zabere dva dny. Lidem, kteří jsou negativní, se výsledky posílají okamžitě. „Lidé s pozitivním nálezem ho ale dostanou až po potvrzení, když jsme si jisti, jak pacient vyšel,“ ubezpečuje Langerová.

Kromě testování probíhá i výzkum

Testy na koronavirus tady dělají každý den čtyři týmy a v nich se postupně střídá až stovka odborníků BIOCEVu. Kromě testování ale zároveň pracují i na nových metodách a postupech analýzy.

„Se vzorky pracují vědci, kteří jsou zvyklí věci měnit a dívat se na ně kriticky,“ upozorňuje Schneider. „Budeme rádi, když se nám podaří vyvinout nějaký komerčně úspěšný kit, který by nahradil dovážené preparáty. Myslím si, že tady je prostor pro úplně nové přístupy.“

V BIOCEVu už otestovali více než 500 vzorků.

Takovým je například obejití izolace RNA a zjednodušení celého postupu. „Tím bychom zdravotnickým zařízením usnadnili práci,“ ukončuje Schneider.

Už teď ve vesteckém BIOCEVu zkoušejí novou metodu na izolaci viru, kterou vyvinul Ústav organické chemie a biochemie s využitím magnetických nanokuliček kolegů z Univerzity Palackého v Olomouci.

autoři: Eva Kézrová , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.