Akce Kulový blesk pro pět škol v kraji. Do příštího školního roku se mají přesunout do jiných měst

12. leden 2022 07:56

Pět středních škol v Královéhradeckém kraji čekají od příštího roku změny - tou nejzásadnější je stěhování celé školy nebo její části do jiného města. Plány hejtmanství mají jeden hlavní cíl: lepší využití kapacity. Ty školy, o které je velký zájem, zamíří do větších budov, naopak ty, kde počty žáků ve studijních nebo učebních oborech klesají, se budou stěhovat do menších.

Čtěte také

„Na půdě ředitelů škol máme absolutní shodu a podporu. Měli jsme nějaké lehké negace z oblasti místních samospráv, zejména například z Lázní Bělohrad,“ popisuje náměstek hejtmana pro oblast školství Arnošt Štěpánek z Pirátů, že plány kraje našly podporu.

Nakonec i ve zmiňovaných Lázních Bělohrad. I tam zůstane střední školství zachováno, i když to několik měsíců po rozhodnutí o přesunu učiliště do Hořic vypadalo jinak.

Starosta Pavel Šubr ze Starostů a nezávislých Pavel Šubr vysvětlil, proč se mu původně krajské plány nezamlouvaly. „Připadalo mi, že všechno směřuje k tomu, že v Bělohradě výuka skončí. Obzvlášť, když nám kraj začal nabízet i budovu školy, pro kterou my jsme využití neměli.

Do Bělohradu se bude stěhovat část z novopacké střední školy gastronomie a služeb a zdá se, že spokojeni nakonec budou všichni.

Čtěte také

Nové prostory škola vítá, potvrdil její ředitel Petr Jaroš. „Za poslední dva roky jsme citelně navýšili počty žáků a chybí nám třeba odborné učebny pro obor kuchař - číšník. Máme i problém s vybavením odborné učebny pro obor výrobce potravin - sladovník - pivovarník.

Škola - a to nejen ta v Nové Pace, ale i školy další - bude muset řešit, jak naplánovat vyučovací hodiny, aby třeba učitelé nemuseli během dne přejíždět do jiného města. Ale to půjde, věří Petr Jaroš.

Kraj by se měl postarat o potřebné vybavení pro všechny přesunuté školy, říká náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek. „Budou tam nutné jednotky milionů. Ale ty budovy jsou všechny v dobrém stavu, takže půjde spíš jen o takové dovybavení.

Čtěte také

Jediná škola, kde se učit úplně přestane - a to od přespříštího školního roku - je pobočka novoměstské průmyslové školy v Opočně. Naopak i přes spekulace o konci zůstane zachována Střední zahradnická škola v Kopidlně, kraj ji rušit nebude.

A chce tam zkusit i něco nového, říká Arnošt Štěpánek. „Máme připravené jednání s děkanem farmaceutické fakulty, jak tyto školy napojit. Jsou tam obrovské skleníky, které by mohly získat nějaký nový obsah, třeba při výuce bylinkářství.

Většina změn začne platit už od nového školního roku, jednotlivé školy mezi sebou už teď jednají o tom, jaké vybavení zůstane na místě a jaké bude potřeba přesunout nebo pořídit nové.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související