Akrobatické kousky a scény z historických bitev ovládnou nebe nad Plasy

26. duben 2015

Letiště v Plasích na severním Plzeňsku ovládne 25. a 26. dubna letecká show Den ve vzduchu. Celodenní program nabídne několik novinek i tradičních lákadel

Show připomíná 70. výročí od konce druhé světové války. Nabídne to nejlepší z letecké akrobacie, ukázku armádní techniky i přelety gripenů. Podle jednoho z organizátorů Jonáše Novotného se mohou návštěvníci těšit i na letecké bitvy.

„Ta jedna je z první světové války, tam uvidíme ta krásná dávná letadla. Je to plné pyrotechnických efektů, vizuálních efektů, protože ta letadla v určitých chvílích mizí. To vypadá, jako by explodovala."

Letadla jsou k vidění po oba dny i na zemi, lidé tak mají možnost prohlédnout si je zblízka přímo na letišti.

Aeroklub Plasy

„Tady budou vidět jak moderní letouny, ultralighty, vrtulníky nebo třeba vírník, což je takové netradiční letadlo, které podivným způsobem drží ve vzduchu," doplnil Jonáš Novotný.

V Plasích se představí špičkoví akrobati

Akrobatické kousky bude předvádět mimo jiné také Martin Šonka. Momentálně asi nejlepší český akrobatický pilot je dokonce i úřadujícím mistrem Evropy. Během Dne ve vzduchu ukáže sestavu, se kterou právě tento tiul vybojoval.

Tradičním účastníkem akce se už stala Armáda České republiky. I letos přiletí se všemi svými bitevními stroji.

„To znamená, že bude jak Alka, tak i Gripeny. Letos poprvé budou Gripeny hned dvakrát, každý den. Přiletí na začátku leteckého programu ve dvojici. To jedno letadlo potom zmizí a to druhé se vrátí na konci programu a předvede displejový let, to znamená tu vrcholnou pilotáž," popsal Novotný.

Den ve vzduchu začíná po oba dny v 10 a končí v 17 hodin. Doprovodný program nabídne například promítání animovaných dětských filmů, letecké simulátory, výstavu historické vojenské a hasičské techniky či automobilových veteránů. Policisté předvedou svůj vrtulník a dovednosti zásahové jednotky. Na letiště bude z Plzně jezdit zdarma kyvadlová doprava. Cestující vlakem z Plzně ale musejí počítat s výlukou a se změnami, které s tím souvisejí.

autoři: mkl , sch
Spustit audio