Aktivisté doručili před Bílý dům varovné hodiny. Summit o klimatu začíná právě na Den Země

Symbolicky na čtvrteční Den Země svolal americký prezident Joe Biden světové lídry k mimořádnému virtuálnímu summitu o klimatu. Pozvání přijali zástupci všech důležitých zemí a oblastí včetně Číny nebo Evropské unie. Biden tím dává najevo nejzásadnější odklon od politiky svého předchůdce Donalda Trumpa. Ani po jeho odchodu z funkce ale nespí klimatičtí aktivisté, kteří k Bílému domu doručili varovné klimatické hodiny.

Natalie Mebaneová ukazuje na černé digitální hodiny s dřevěným designem a červenými číslicemi.

Natalie Mebane ukazuje na černé digitální hodiny s dřevěným designem a červenými číslicemi. Ty ukrajují posledních sedm let, které podle mezivládního panelu vědců lidstvu zbývají, aby odvrátilo ty nejhorší dopady klimatické změny. 

Teď tyto hodiny symbolicky dostal americký prezident Joe Biden. „Do Bílého domu jsme dnes doručili 30 tisíc podpisů lidí z celého světa. Chceme Bidenově vládě a lídrům celého světa před tímto summitem vzkázat, co od nich potřebujeme. Zajistit, že se planeta neoteplí víc než o 1,5 stupně Celsia a že tomu politici zabrání globální akcí založenou na vědeckém poznání,“ říká jedna z ředitelek organizace 350.org. 

Má tím na mysli ještě rychlejší potlačení fosilních paliv, a tedy skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry, než jaké ve čtvrtek podle agentury AP plánují na úvod summitu předložit Spojené státy.

Skupinka aktivistů s klimatickými hodinami si k Bílému domu přinesla i velké podobizny světových lídrů, které program summitu uvádí jako účastníky

Skupinka aktivistů s klimatickými hodinami si k Bílému domu přinesla i velké podobizny světových lídrů, které program summitu uvádí jako účastníky. Říkají, že chtějí, aby se z padouchů stali hrdinové boje s klimatickou krizí.

„Jestli něco může naše země přimět ke spolupráci, tak je to vidina klimatické katastrofy. Jestli má naše civilizace přežít, tak budeme muset spolupracovat. Potěšilo by mě, kdyby k tomu summitu všichni přistoupili jako k válečné mobilizaci,“ myslí si Gregory Schwedock, který drží portrét čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

autoři: Jan Kaliba , vla
Spustit audio

Související