Albert Černý: Třinec, Londýn, Olomouc!

Na to, že mu za pár dní bude teprve sympatických 25, už má za sebou pěknou dávku úspěchů. Třinecký rodák a olomoucký student Albert Černý.

Představovat Alberta fanouškům a hlavně fanynkám třinecké kapely Charlie Straight, bylo by nošením dříví do lesa, sov do Atén či symbolicky, po anglicku, „importem uhlí do Manchesteru.“ Právě mladé publikum vládnoucí angličtinou si jeho muziku a zpěv, jeho texty s promyšlenými aluzemi (narážkami odkazy) oblíbilo nejvíc.

Před časem ale někdejší student angličtiny na Univerzitě Palackého a jeho kolegové z kapely oznámili konec spolupráce. Nejen o konci Charlie Straight chce Bořek Volný se zpěvákem Albertem Černým mluvit ve vysílání.

Albert Černý - Univerzita Palackého

Aktuální současnost ovšem naznačuje, že Albert a jeho někdejší učitel bicích a kolega Pavel Pilch s dalšími novými muzikanty míří snad ještě výš než tomu bylo v minulé kapele. Pod novou hlavičkou Lake Malawi (částečná inspirace zajímavou skladbou Bona Ivera „Calgary“) teď natočili skvělý materiál a vyrážejí koncertovat (a testovat novinky) do klubů – 5. března večer je tak můžeme zažít třeba v olomouckém Jazz Tibet Clubu.

Už v úterý 11. února Albert Černý vzpomínal (nejen) na studia v Olomouci, na Londýn, kde teď Lake Malawi natáčeli a také třeba na vystoupení v britském veřejnoprávním rádiu BBC.

autor: Bořek Volný
Spustit audio