Alejandro Ricaño: Hotel Good Luck. Sci-fi o lásce, smrti a cestování po paralelních vesmírech

24. leden 2023

„Co se nestane v našem vesmíru, se úplně v pohodě může stát v jinym.“ Retro sedmdesátkové sci-fi od jednoho z nejúspěšnějších dramatiků současného mexického divadla. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Vzhledem k prezentovanému prostředí a charakterům postav obsahuje rozhlasová hra expresivní výrazy.
Hrají: Václav Neužil, Vasil Fridrich, Anežka Šťastná, Zuzana Slavíková, Otakar Brousek ml.
Dramaturgie: Petr Gojda
Překlad: Petr Gojda
Zvukový mistr: Dominik Budil
Zvukový design: Jakub Rataj
Hudba: Jan Šikl
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 24. 1. 2023
Český překlad hry vznikl pro inscenaci Městských divadel pražských v roce 2021.

Nikdo po nás nemůže chtít, abychom se smířili se smrtí. Jenže strávit život na útěku před ní dost dobře nejde. Své o tom ví Bobby, amatérský rozhlasový moderátor středního věku a minimálních ambicí. Zajímá se o tajemné příběhy, poslouchá rockovou hudbu a za nejlepšího přítele má psychoanalytika. Právě on vás ze své sklepní rozhlasové stanice vezme na cestu paralelními vesmíry.

Hotel Good Luck je hra z roku 2015, která vznikala v rámci velké divadelní produkce v hlavní roli s mexickou star Luisem Gerardem Méndezem. K Ricañově oblíbenému motivu neukotveného losera středního věku se tu přidává téma smrti a smíření. Hotel Good Luck je tak trochu hra o štěstí v neštěstí. Na začátku zemře hlavní postavě pes. Stačí ovšem projít průchodem mezi dimenzemi a věrný přítel je zase naživu. Jenže se tak roztáčí kolotoč paralelních vesmírů a všemožných úmrtí. Kde tu hledat štěstí? Bude nakonec tak vzdálené, jako v básni Fernanda Pessoi, kterou autor cituje v závěru hry – jako dálná krajina, po které si dovolíme zatoužit jenom ve snu? Možná odpoví pozoruhodná budova na břehu moře, nad jejímž vchodem se skví neonový nápis Hotel Good Luck.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související